Papula ili meljanac kako je neki još zovu, je staro tradicionalno srpsko jelo koje se sprema od davnina. Prvo ime ovog jela papula se javlja u spisima o Prvom srpskom ustanku i spominje se kao omiljeno jelo srpskog vožda Karađorđa. Prema nekim izvorima Karađorđe je o pojas nosio pljosnatu drvenu podsudu sa poklopcem u kojoj je bila papula. To je dobro raskuvan, pa izgnječen pasulj, a za njenu pripremu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, ali najbolji je beli.
Sastojci:
- 500 g belog pasulja tetovca
- 300 g crnog luka
- 300 ml ulja
- 2 čena belog luka
- aleva paprika
- so, biber
- lovorov list
Priprema:
Pasulj operite, prelijte vodom i stavite da se kuva sa nekoliko lista lovora. Kad provri procedite, prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Dobro skuvan pasulj procedite i ispasirajte. Pasulj začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksajte, kako biste dobili finu glatku masu. Crni i beli luk sitno naseckajte i pržite da se zastakli, pa potom dodajte pasulj. Na ulju propržite dve kašičice mlevene crvene paprike, ali pazite da ne pregori da pasulj ne bi dobio gorak ukus. Pasulj zalijte zaprškom od ulja i paprike i servirajte. Papula može da se služi topla i hladna, jednako je ukusna. Ukrasite po želji listovima peršuna.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus