Kupus sa domaćim flekicama, jedno je od jela koje se najčešće sprema u Vojvodini. Možete da ubacite i kupovnu testeninu, ali svakako da mnogo veću draž, a i pravi, pun ukus ovom jelu obezbeđuju domaće mešeno testo.
Sastojci:
- 1 srednja glavica kupusa
- 100 g mesnate slanine
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica aleve paprike
- so, biber
Za flekice:
- 400 g brašna
- 4 jajeta
- so
Priprema:
Za pripremu flekica uzmite dublju posudu, stavite brašno i jaja, po ukusu dodajte malo soli i zamesite testo. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo. Pokrijte i ostavite da odstoji 15 minuta. Testo razvucite oklagijom na želejnu debljinu, a po pravilu ne treba da bude ni previše tanko, ali ni debelo. Isecite ga na trake, pa ih složite na krpu i ostavite 10 minuta da se malo osuši, a zatim isecite na kockice željene veličine. Kupus krupnije isecite, posolite i pustite da malo odstoji.
Slaninu takođe isecite ma kockice, pa je malo propržite na ulju. Crni i beli luk sitno iseckajte, dodajte ga slanini i dinstajte dok sve ne dobije zlatnu boju. Dodajte kupus, nalijte vode i dinstajte dok kupus ne omekša. Sve začinite po ukusu sa biberom i alevom paprikom, ako ima potrebe dodajte još soli. Za to vreme skuvajte flekice u vodi u koju ste dodali malo soli. Kada su skuvane dodajte ih u kupus, sve promešajte i zajedno kuvajte još nekih 5 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem