Kupus sa domaćim flekicama, jedno je od jela koje se najčešće sprema u Vojvodini. Možete da ubacite i kupovnu testeninu, ali svakako da mnogo veću draž, a i pravi, pun ukus ovom jelu obezbeđuju domaće mešeno testo. 

Sastojci:

  • 1 srednja glavica kupusa
  • 100 g mesnate slanine
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so, biber

Za flekice:

  • 400 g brašna
  • 4 jajeta
  • so

Priprema:

Za pripremu flekica uzmite dublju posudu, stavite brašno i jaja, po ukusu dodajte malo soli i zamesite testo. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo. Pokrijte i ostavite da odstoji 15 minuta. Testo razvucite oklagijom na želejnu debljinu, a po pravilu ne treba da bude ni previše tanko, ali ni debelo. Isecite ga na trake, pa ih složite na krpu i ostavite 10 minuta da se malo osuši, a zatim isecite na kockice željene veličine. Kupus krupnije isecite, posolite i pustite da malo odstoji.

Slaninu takođe isecite ma kockice, pa je malo propržite na ulju. Crni i beli luk sitno iseckajte, dodajte ga slanini i dinstajte dok sve ne dobije zlatnu boju. Dodajte kupus, nalijte vode i dinstajte dok kupus ne omekša. Sve začinite po ukusu sa biberom i alevom paprikom, ako ima potrebe dodajte još soli. Za to vreme skuvajte flekice u vodi u koju ste dodali malo soli. Kada su skuvane dodajte ih u kupus, sve promešajte i zajedno kuvajte još nekih 5 minuta.

Izvor: Stvar ukusa