Ćufte umotane u kiseli kupus su mešavina 2 poznata jela, sarmi i ćufta. Srbi ćufte prave u paradajz sosu i obično ih služe sa pire krompirom, a Rusi ih umotaju u kiseli kupus, a ako nemaju, može da posluži i svež. Prelivaju ih bešamel sosom i peku ih u rerni. 

Sastojci:

  • 600 g mlevenog mesa 
  • 6 listova kiselog kupusa
  • 50 g pirinča 
  • 1 mladi luk 
  • 1 jaje 
  • 400 ml vode 

Za sos:

  • 600 ml mleka 
  • 40 g putera 
  • 2 kašike brašna 
  • muskatni oraščić

Priprema:

U mleveno meso dodajte začine po želji, sitno seckan mladi luk, jaje i dobro sjedinite. Oblikujte veće ćufte i uvaljajte u pirinač. Svaku ćuftu stavite na list kupusa, pa krajeve podignite na gore i zavežite konce. Listove prvo blanširajte u ključaloj vodi da omekšaju. Poređajte u tepsiju, pa prelijte vodom. Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 50 minuta. 

Istopite puter, pa dodajte brašno i kratko propržite, oko 2 minuta. Sipajte mleko i uz neprestano mešanje kuvajte još 2 minuta. Posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Gotove ćufte prelijte sosom. 

Izvor: Stvar ukusa