Ćufte umotane u kiseli kupus su mešavina 2 poznata jela, sarmi i ćufta. Srbi ćufte prave u paradajz sosu i obično ih služe sa pire krompirom, a Rusi ih umotaju u kiseli kupus, a ako nemaju, može da posluži i svež. Prelivaju ih bešamel sosom i peku ih u rerni.
Sastojci:
- 600 g mlevenog mesa
- 6 listova kiselog kupusa
- 50 g pirinča
- 1 mladi luk
- 1 jaje
- 400 ml vode
Za sos:
- 600 ml mleka
- 40 g putera
- 2 kašike brašna
- muskatni oraščić
Priprema:
U mleveno meso dodajte začine po želji, sitno seckan mladi luk, jaje i dobro sjedinite. Oblikujte veće ćufte i uvaljajte u pirinač. Svaku ćuftu stavite na list kupusa, pa krajeve podignite na gore i zavežite konce. Listove prvo blanširajte u ključaloj vodi da omekšaju. Poređajte u tepsiju, pa prelijte vodom. Pokrijte alu folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 50 minuta.
Istopite puter, pa dodajte brašno i kratko propržite, oko 2 minuta. Sipajte mleko i uz neprestano mešanje kuvajte još 2 minuta. Posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Gotove ćufte prelijte sosom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem