Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a koje se jede na kašiku. Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ovo jelo. U ćušpajz možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike ili karfiola.
Sastojci:
- 250 g boranije
- 200 g graška
- 3 krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 100 ml soka od paradajza
- pola kašike brašna
- so, biber, aleva paprika
- peršun
Priprema:
Sitno seckani crni i beli luk propržite na ulju, dok se ne zastakli. Nakon toga dodajte seckanu šargarepu, krompir, grašak i boraniju. Sve dobro nalijte vodom da ogrezne, pa kada je malo ukuvalo dodajte sok od paradajza. Začinite po ukusu i kuvajte dok povrće skroz ne omekne. Na ulju propržite brašno i alevu papriku na laganoj vatri, pa ovom zaprškom prelijte ćušpajz i ostavite na blagoj temperaturi da još jednom provri. Kada bude gotovo sitno naseckajte peršun i dodajte u jelo.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem