Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a koje se jede na kašiku. Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ovo jelo. U ćušpajz možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike ili karfiola.

Sastojci:

  • 250 g boranije
  • 200 g graška
  • 3 krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 100 ml soka od paradajza
  • pola kašike brašna
  • so, biber, aleva paprika
  • peršun

Priprema:

Sitno seckani crni i beli luk propržite na ulju, dok se ne zastakli. Nakon toga dodajte seckanu šargarepu, krompir, grašak i boraniju. Sve dobro nalijte vodom da ogrezne, pa kada je malo ukuvalo dodajte sok od paradajza. Začinite po ukusu i kuvajte dok povrće skroz ne omekne. Na ulju propržite brašno i alevu papriku na laganoj vatri, pa ovom zaprškom prelijte ćušpajz i ostavite na blagoj temperaturi da još jednom provri. Kada bude gotovo sitno naseckajte peršun i dodajte u jelo.

Izvor: Stvar ukusa