Punjene paprike se smatraju pravim srpskim specijalitetom, koji vodi poreklo sa juga naše zemlje. Upravo na tom području nema svečanijeg ručka bez suvih punjenih paprika, bilo da su one posne ili mrsne. Domaćice ih pune raznim nadevima, neke čak i krompirom, a mi vam donosimo recept koji je od svih verzija pokupio ono najbolje.
Sastojci:
- 10 suvih paprika
- 400 g mlevenog mesa
- 150 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 srednje šargarepe
- 3 čena belog luka
- 1 kašika brašna
- ulje
- so, biber, aleva paprika
Priprema:
Paprike potopite u toplu vodu dok spremate fil za punjenje. U šerpi propržite sitno seckani luk, zalijte ga malo vodom i dinstajte dok ne zastakli, pa ubacite meso. Šargarepu izrendajte na krupno rende, pa dodajte u šerpu. Na kraju dodajte i sitno seckani beli luk. Potom sipajte pirinač i sve pržite 4-5 minuta, sve vreme mešajući. Dolijte pola litre vode i dinstajte dok pirinač ne bude na pola skuvan. Dodajte začine po ukusu.
Fil za paprike ostavite sa strane da se malo prohladi, pa punite paprike i ređajte u podmazanu posudu u jednom redu. U šerpu od fila sipajte toplu vodu, dodajte kašiku brašna i malo mlevene paprike, pa sve sjedinite da nema grudvica, a onda nalijte paprike da ogreznu. Sud pokrijte folijom i pecite paprike u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, potom uklonite foliju, temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite paprike još 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem