Spoj ovih namirnica učiniće ovo jelo neverovatno ukusnim.

Sastojci:

  • veza suvih paprika
  • 5-6 praziluka (koristi se i beli i zeleni deo)
  • šolja pirinča
  • glavica kiselog kupusa
  • so i biber

Priprema:

Suve paprike poparite. Proključalu vodu prelijte preko paprika, ostavite do minut najviše, čisto da ih sterilišete i da malo omekšaju. Ne treba da budu kao kuvane ili da se raspadnu, ali to diktira i kvalitet paprika.

Praziluk prodinstajte, ako je potrebno dolivajte malo vode da se ne bi zalepio. Pobiberite i posolite malo. Posle par minuta dodajte pirinač (ili neke druge žitarice). Sami procenite koliko vam pirinča treba, prilagodite količinu. Pirinač ne kuvajte, samo prodinstajte minut sa prazilukom.

Punite paprike pažljivo da se ne bi iscepale. Na dno pleha, koji ste malo namastili, stavite listove kiselog kupusa. Ne štedite, može i jedan red, ali slobodno stavite i više. Onda ređajte napunjene paprike. Mora da bude jedan red. Prekrijte paprike takođe listovima kiselog kupusa. Sipajte vode do polovine paprika ili malo više. Nije poenta da plivaju, ali mora imati dovoljno dok se peku u rerni, deo će da ispari, deo će upiti pirinač.

Stavite ih u zagrejanu rernu na 220°C. Posle nekih pola sata, smanjite rernu na 200°C i pecite još mimimum sat i po. Sva voda mora da uvri, a kupus da se gore smežura. Ako na pola kuvanja vidite da nema vode uopšte, dodajte slobodno malo, da se paprike ne bi samo sušile, a pirinač ostane nekuvan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: hronokuhinja