Paprike punjene pasuljem su veoma izdašno jelo koje se može servirati i toplo i hladno. U jesen mu je pravo vreme, jer se može nabaviti sve što je potrebno za njegovu pripremu: mladi zreli pasulj i dobre zelene ili poluzelene paprike.

Najpre je potrebno napraviti gust prebranac: Pola kilograma dobrog pasulja naliti vodom, staviti na vatru i lagano prokuvati, skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti da se ohladi u vodi. Ocediti ga, potom dobro obrisati i osušiti, pa ga spustiti u zagrejano maslinovo ulje da se malo proprži, mešajući ga često varjačom. Tada ga naliti vodom tek da ogrezne, pa ga polako kuvati.

Istovremeno iseći na tanke rezance kilogram crvenog luka, iseckati vezu peršuna, list-dva celera i zdrobiti koji čen belog luka. Crveni luk spustiti u četvrtinu litre zagrejanog ulja, pržiti ga mešajući tek da malo zažuti (ne sme pocrneti).

Posuti ga sad kašikom brašna, propržiti još malo pa skinuti sa vatre, pomešati sad sa lukom, crvenu papriku, so, sitni biber, peršun, celer i beli luk i pasulj naliti čorbom u kojoj se kuvao. Ako je čorbe malo, dodati malo ključale vode i sve dobro promešati.

Sad uzeti paprike, u zavisnosti od broja osoba, obrezati ih po dnu, izbaciti seme i dršku, napuniti ih pripremljenim pasuljem i ređati u zemljanu posudu za đuveče kojoj su dno i strane namazane uljem.

Paziti da osaene pasulja koji treba izručiti između paprika. Sve na naliti čorbom i lagano kuvati u rerni pola  sata. Servirati toplo, a što preostene hladno.