Ovo je jedan od onih recepata gde sve možete staviti po ukusu. Brzo i jednostavno se priprema, a možete jesti palentu samu ili poslužiti kao prilog uz neko jelo.
Sastojci:
Palenta:
- 500g palente
- 1,5l vode
- 1 puna kašičica soli ili po ukusu
- 100g rendanog parmezana
- Biber i ostali začini po ukusu
- Kockica putera za podmazivanje kalupa
Za pohovanje:
- 3 jaja
- Malo soli
- Oko 100g brašna
- Oko 200g prezli
- Ulje za prženje
Opciono:
- Grčki jogurt ili neki drugi umak po izboru
Priprema:
U šerpu sipati vodu i so i ostaviti da provri. Kada provri dodati palentu i skloniti sa ringle, konstantno mešati da se ne bi stvorile grudvice pa dodati parmezan i biber i sjediniti.
Smesu zatim prebaciti u pravougaonu tepsiju (33x23cm, može i malo veća) koja je prethodno podmazana puterom i izravnati je ravnomerno. Ostavite u tepsiji da se ohladi u potpunosti, može i u frižideru.
Ohlađenu palentu iseći na 20 kockica. Jaja posoliti i umutiti viljuškom, pripremiti brašno i prezle.
Svaku kockicu uvaljati sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržiti u malo dubljem ulju, isprženu palentu staviti na tanjir obloženim ubrusom da se ocedi.
Servirati uz grčki jogurt ili umak po želji, peršun ili bosiljak.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Slatka domaćica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem