Ukoliko vaši ukućani mnogo vole pljeskavice, a želite da malo promenite sastojke koje u njih stavljate, evo jednog zanimljivog predloga.
Pljeskavice najčešće pravimo od mlevenog mesa i začina. Ipak, njih možete napraviti i bez mesa, a evo i kako.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 200 g ovsenih pahuljica
- 1 kesica supe (bilo koja može čak i sa rezancima, ili krem supa, kocka za supu ili ako nemate ništa od toga stavite samo kašiku suvog začina i so po ukusu)
- 50 ml ulja
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- biber
- oko 300 ml vode
- malo peršunovog lišća ili bosiljka
- 1-2 kašike prezle
- još malo ulja za prelivanje
- 2 jaja ali i ne mora ako postite
Priprema:
Na ulju propržiti luk (crni, pa beli). Dodati supu iz kesice rastvorenu u 300ml vode, promešati i dodati 200g ovsenih pahuljica, mešati, dodati malo bibera i kašičicu slatke začinske paprike, ako je previše retko ubaciti kašiku-dve prezli. Iseckati peršun ili bosiljak. Ostaviti da se smesa ohladi. Nauljiti ruke i umočiti ih u prezle. Od ohlađene smese praviti najpre lopticu, pa zatim oblik pljeskavica. Prezle na rukama služe da se smesa ne bi lepila.
Od ove mere izađe oko 10 pljeskavica. Staviti pek papir u pleh i poređati pljeskavice. Peći na najjačoj temperaturi 10ak minuta. Kada porumene, možete ih okrenuti na drugu stranu još 2-3 minuta, biće hrskave spolja,iznutra meke.
Recept poslala Anita Jelisavac
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus