Ukoliko vaši ukućani mnogo vole pljeskavice, a želite da malo promenite sastojke koje u njih stavljate, evo jednog zanimljivog predloga. 

Pljeskavice najčešće pravimo od mlevenog mesa i začina. Ipak, njih možete napraviti i bez mesa, a evo i kako.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 200 g ovsenih pahuljica 
  • 1 kesica supe (bilo koja može čak i sa rezancima, ili krem supa, kocka za supu ili ako nemate ništa od toga stavite samo kašiku suvog začina i so po ukusu)
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • biber
  • oko 300 ml vode
  • malo peršunovog lišća ili bosiljka
  • 1-2 kašike prezle
  • još malo ulja za prelivanje
  • 2 jaja ali i ne mora ako postite

Priprema:

Na ulju propržiti luk (crni, pa beli). Dodati supu iz kesice rastvorenu u 300ml vode, promešati i dodati 200g ovsenih pahuljica, mešati, dodati malo bibera i kašičicu slatke začinske paprike, ako je previše retko ubaciti kašiku-dve prezli. Iseckati peršun ili bosiljak. Ostaviti da se smesa ohladi. Nauljiti ruke i umočiti ih u prezle. Od ohlađene smese praviti najpre lopticu, pa zatim oblik pljeskavica. Prezle na rukama služe da se smesa ne bi lepila.

Od ove mere izađe oko 10 pljeskavica. Staviti pek papir u pleh i poređati pljeskavice. Peći na najjačoj temperaturi 10ak minuta. Kada porumene, možete ih okrenuti na drugu stranu još 2-3 minuta, biće hrskave spolja,iznutra meke. 

Recept poslala Anita Jelisavac