Pljeskavice najčešće pravimo od mlevenog mesa i začina. Ipak, njih možete napraviti i bez mesa, a evo i kako. Sa malo sastojaka, brzo i lako do ukusnog obroka ili priloga. Sve sto vam je potrebno su ostaci pire krompira od ručka prethodnog dana, malo sira, jaja začina i 15 minuta.

Sastojci:

  • pire krompir
  • 1-2 jaja (zavisno od toga koliko je pirea ostalo)
  • 100 – 150 g sira
  • 1 manja glavica crnog luka sitno naseckan ili mladi luk
  • so, biber i začin po ukusu
  • seckani peršun
  • 1 sitno seckana paprika
  • 2 kašike brašna ili prezli

Priprema:

U pire dodati luk, jaja, usitnjen sir, brašno i papriku. Sve dobro izmešati, pa dodati peršun, so i biber i začin. Rukama formirati oblik pljeskavica pa ih malo uvaljati u brašno. U tiganju na malo ulja ili masti pržiti “pljeskavice” kako bi dobile rumenu i krckavu koricu.Pržene pljeskavice vaditi na ubrus da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih tople, uz kiselu pavlaku i dodatke po ukusu. Idealne su za lagani letnji ručak.

Recept poslala Tanja Đorđević