Postoji više različitih recepata za sarmu, ali ovaj će vas oduševiti. Fil se priprema na potpuno nov način, a pržena slanina daje mu poseban šmek. Sve sastojke za fil pomešajte ui jednoj posudi i dodajte prženu slaninu i luk, finalni rezultat biće najukusnija sarma koju ste probali.

Sastojci:

  • 2,5 kg  kiselog kupusa 
  • 500 g svinjskog mlevenog mesa
  • 500 g junećeg  mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 250 g pirinča
  • 300 g svinjskih sušenih rebara 
  • 50 g slanine
  • 50 g sremske kobasice
  • lovorov list
  • jaje
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice bibera
  • 3 kašičice biljnog začina
  • 2 kašičice mlevene paprike
    voda

Za zapršku

  • 20 g masti
  • kašika brašna
  • 2 kašike mlevene paprike

Priprema:

Odvojite listove kupusa i potopite ih malo u vodi. Četvrtinu glavice iseckajte na kockice. Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu stavite nekoliko listova. Preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra. U tiganju propržite crni luk, beli luk i seckanu slaninu, potom tu smesu istresite u činiju, dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine pa sve dobro promešajte rukama. Uvijajte sarme i ređajte u šerpu. Između stavljajte suva rebra, kobasice i seckan kupus. Na kraju ubacite lovorov list, prekrijte listovima kupusa, nalijte nalijte vodom i kuvajte. Prekrijte sarmu tanjirom i kuvajte 3 sata na laganoj vatri. Dolivajte toplu vodu po potrebi. 15 ak minuta pred kraj dodajte zapršku.

Izvor: Cooking.rs