Postoji više različitih recepata za sarmu, ali ovaj će vas oduševiti. Fil se priprema na potpuno nov način, a pržena slanina daje mu poseban šmek. Sve sastojke za fil pomešajte ui jednoj posudi i dodajte prženu slaninu i luk, finalni rezultat biće najukusnija sarma koju ste probali.
Sastojci:
- 2,5 kg kiselog kupusa
- 500 g svinjskog mlevenog mesa
- 500 g junećeg mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 250 g pirinča
- 300 g svinjskih sušenih rebara
- 50 g slanine
- 50 g sremske kobasice
- lovorov list
- jaje
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice bibera
- 3 kašičice biljnog začina
- 2 kašičice mlevene paprike
voda
Za zapršku
- 20 g masti
- kašika brašna
- 2 kašike mlevene paprike
Priprema:
Odvojite listove kupusa i potopite ih malo u vodi. Četvrtinu glavice iseckajte na kockice. Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu stavite nekoliko listova. Preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra. U tiganju propržite crni luk, beli luk i seckanu slaninu, potom tu smesu istresite u činiju, dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine pa sve dobro promešajte rukama. Uvijajte sarme i ređajte u šerpu. Između stavljajte suva rebra, kobasice i seckan kupus. Na kraju ubacite lovorov list, prekrijte listovima kupusa, nalijte nalijte vodom i kuvajte. Prekrijte sarmu tanjirom i kuvajte 3 sata na laganoj vatri. Dolivajte toplu vodu po potrebi. 15 ak minuta pred kraj dodajte zapršku.
Izvor: Cooking.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem