Zimi se uvek radujemo ne samo zbog praznika nego i zbog hrane koja se tada jede. Na stolu je zimnica, neprikosnovena sarma, podvarak ili pasulj. Svakako ne smemo da zanemrimo ni rusku salatu koja je nezaobilazna sa svim proslavama.
Sada pripremite sarmu kao što je prave Rusi, a od naše se razlikuje samo u načinu na koji se zavija. Srpska sarma se pravi tako što kiseli kupus nafilujete, a zatim i urolate. Rusi to pripremaju tako što nafiluju kupus, a zatim krajeve spajaju ka unutra i onda vežu gumicom. Naša se krčka na šporetu, a njihova se peče u rerni.
Sastojci:
- listovi kiselog kupusa
- 500 g mlevenog mesa
- 200 g pirinča
- 1 crni luk
- so, biber, začinska paprika, kumin, majčina dušica, mirođija
- 100 ml vode
Priprema:
Sitno iseckajte crni luk i propržite. Zatim dodajte meso, a nakon par minuta i pirinač. Začinite i sipajte vodu. Ostavite 2 minuta da se krčka. U sredinu svakog lista sipajte kašiku ili dve nadeva, pa skupite krajeve ka unutra i zavežite koncem. Ređajte ih u pleh i sipajte 300 ml vode. Prelijte uljem i pospite začinskom paprikom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 60 minuta. Nakon ključanja prekrijte alu folijom.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus