Tradicionalnu sarmu od kiselog kupusa ne možemo da zamislimo bez mesa i slanine. Ali, u toku Božićnog posta moramo da je prilagodimo, a mi vam nudimo recept koji će vas oduševiti. Toliko je bogatog ukusa da nećete ni primetiti da nema mesa. Puni se sa orasima i ribom koje treba da sjedinite sa propeženim povrćem. Ovo je odličan predlog za ručak, ali i za slavsku trezu ako slavite Svetog Nikolu. 

Sastojci: 

  • 1 glavica kiselog kupusa 
  • 2 šargarepe 
  • 1 dimljena riba po ukusu
  • 250 g pirinča 
  • 2 praziluka
  • 2 crna luka
  • 1 veći krompir
  • 150 g mlevenih ili seckanih oraha 
  • začini po želji

Prirpema:

Propržite secakn crni luk i praziluk, pa dodajte rendani šargarepu, krompir i još kratko prodinstajte. Za to vreme pirinač potopite u vodi i dodajte u tiganja sa povrćem. Dinstajte nekih 10 minuta, začinite po želji. Sklonite sa šporeta, pa dodajte orahe i ribu koju ste iscepkali.  Uvijte sarme, pa ređajte u vatrostalnu ili zemljanu posudu. Poređajte i listove kupusa, pa prelijte vodom koju ste pomešali sa malo začinske paprike. Pecite na 150°C oko 4 sata.