Falafel, jelo neobičnog imena i neodoljivog ukusa, podseća na ćufte i vrlo je popularno širom sveta. Potiče iz Egipta i u prevodu falafel su male kuglice od bibera. Zanimljivost ovog bliskoistočnog specijaliteta je ta da se pravi bez mesa, a glavni sastojak su leblebije i začinsko bilje. Kao takav, ovaj recept odličan je izbor za vegeterijance i za sve one koji poste. Ćufte možete poslužiti uz salatu i tahini sos ili sos od paradajza.
Sastojci:
- 2 šolje leblebija
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 šolja peršuna
- 3/4 svežeg korijandera
- 1 kašika korijandera u prahu
- 1/2 šolje mirođije
- 1 luk
- 7 čenova belog luka
- 1 kašika kima u prahu
- 2 kašike prženog susama
- 1 kašika praška za pecivo
Priprema:
Leblebije i sodu bikarbonu stavite u posudu, napunite je vodom i ostavite preko noći da odstoji kako bi postale mekane, a sledeći dan prospite vodu. Leblebijama dodajte sve začine, pokrijte posudu je i ostavite je u fližideru jedan sat. Zatim u smesu dodajte susam i prašak za pecivo i sve promešajte. Od dobijene mase pravite kuglice i pržiti ih 5-6 minuta.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem