Falafel, jelo neobičnog imena i neodoljivog ukusa, podseća na ćufte i vrlo je popularno širom sveta. Potiče iz Egipta i u prevodu falafel su male kuglice od bibera. Zanimljivost ovog bliskoistočnog specijaliteta je ta da se pravi bez mesa, a glavni sastojak su leblebije i začinsko bilje. Kao takav, ovaj recept odličan je izbor za vegeterijance i za sve one koji poste. Ćufte možete poslužiti uz salatu i tahini sos ili sos od paradajza.

Sastojci:

  • 2 šolje leblebija
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 šolja peršuna
  • 3/4 svežeg korijandera
  • 1 kašika korijandera u prahu
  • 1/2 šolje mirođije
  • 1 luk
  • 7 čenova belog luka
  • 1 kašika kima u prahu
  • 2 kašike prženog susama
  • 1 kašika praška za pecivo

Priprema:

Leblebije i sodu bikarbonu stavite u posudu, napunite je vodom i ostavite preko noći da odstoji kako bi postale mekane, a sledeći dan prospite vodu. Leblebijama dodajte sve začine, pokrijte posudu je i ostavite je u fližideru jedan sat. Zatim u smesu dodajte susam i prašak za pecivo i sve promešajte. Od dobijene mase pravite kuglice i pržiti ih 5-6 minuta.