U omiljeno srpsko jelo dodajte kuvanu i seckanu blitvu i poboljšajte ukus već odličnom obroku. Na ovaj način pasulj spremaju Istrani. Po želji možete da dodate i neki komad suvog mesa. Poslužite sa domaćom, vrućom lepinjom i eto fantastičnog ručka za celu porodicu. 

Vodu u kojoj ste kuvali blitvu nemojte da bacate, nego u njoj kuvajte pasulj, kako bi jelo imalo taj specifičan ukus. 

Sastojci:

  • 700 g blitve
  • 500 g pasulja
  • 4 crna luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 2-3 lista lovora
  • peršun
  • 200 ml paradajz soka

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite da prenoći. Sutradan kuvajte pasulj do ključanja, pa procedite. Blitvu blanširajte, a vodu nemojte da prosipate. Sipajte vodu u kojoj se kuvala blitva, tek toliko da pokrijte pasulj. Dodajte 2 iseckana crna luka i šargarepu koju ste isekli na kolutove. Kuvajte pasulj dok ne proključa, pa smanjite temperaturu i ostavite da se kuva dok ne omekša.

Na ulju prodinstajte prestali iseckani crni luk, peršun, beli luk i začinsku papriku. Sipajte paradajz sok i lovor i ostavite na šporetu još par minuta. Sipajte sos u pasulj i dodajte iseckanu blitvu. Ako je potrebno dodajte još malo vode u kojoj ste kuvali blitvu. Stavite u zagrejanu rernu na 200°C oko 30 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa