Zanimljiv način da pripremite vaše omiljeno jelo - sarme. Turci ih prave tako što urolaju kao pužića, a ako vam je kiseli kupus stajao u zamrzivaču, izvadite ga noć pre kuvanja, kako ne biste morali da blanširate listove. Mi uvijamo cele listove, a da biste postigli ovako lep izgled, potrebno je da ih presečete na pola. Uz njih se služi i sos za koji isto imate recept, a lepo se slažu i domaće lepinje.

Sastojci:

  • 1,5 kg kiselog kupusa
  • 360 g piriniča
  • 1 crni luk
  • 300 g mlevenog mesa
  • 1 kašičica čilija u prahu
  • 1 kašičica začinske paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 8 kašika maslinovog ulja
  • 800 ml vruće vode

Još:

  • 2 šargarepe
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 200 ml jogurta
  • 40 g oraha
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike majoneza
  • peršun

Priprema:

Operite pirinač, pa ga stavite u cediljku, a nju na praznu duboku posudu. Prelijte vrućom vodom i ostavite 20 minuta. Crni luk iseckajte, pa pomešajte sa mlevenim mesom, začinima, paradajz pireom i maslinovim uljem (5 kašika). Male listove kupusa poređajte po dnu tepsije. Velike listove presevite na pola. Po dužini stavite fil od mesa i urolajte. Zatim urolajte ka unutra, da napravite puža. Ređajte preko kupusa. Vrelu vodu (800 ml) pomešajte sa maslinovim uljem (3 kašike), malo posolite i promešajte. Sipajte preko rolnica od kupusa. Pokrijte papirom za pečenje, a preko stavite alu foliju. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40-45 minuta.
Šargarepu izrendajte, pa prodinstajte na maslinovom ulju. Pomešajte jogurt, seckane orahe, seckani peršun, majonez i so, pa dodajte i šargarepu. Sve dobro sjedinite i servirajte sa sarmama.

Izvor: Stvar ukusa