Ako prvi put pripremate zimnicu onda pročitajte tekst pažljivo i spremite se na vreme. Jeste da se kupus kiseli početkom novembra, ali postoje one domaćice koje nikada nisu pravile zimnicu i potrebno im je da na vreme saznaju šta i kako treba. Ispratite sve korak po korak i uspećete da ukiselite kupus kao da to radite godinama. Kada vidite kako se pravi, uvidećete koliko je lako i pravićete svaki dan. 

Kako da odaberete bure, napravite rasol...

Za bure date zapremine u litrima, pripremite kupus čija je težina u kilogramima jednaka polovini zapremine bureta u litrima. Tako napunjeno bure primiće za oko 10% više vode od polovine zapremine praznog bureta. Količina soli u kilogramima treba da bude jednaka 4% od količine vode izražene u litrima, kojom se bure naliva do vrha bureta. (npr: bure 30 l, kupus 15 kg, voda 16 l, so 650 g). Bure postavite u delu stana u kojem se može sa sigurnošću očekivati temperatura od 15-20 stepeni u toku 30 dana od početka kiseljenja. Ovih prvih mesec dana je najvažniji period kiseljenja i zahteva najveću pažnju.

Kupus treba da bude čvrst sa tesno složenim listovima roze boje. Ako ima oštećenih listova uklonite ih. Posle toga u korenu u sredini donjeg dela glavice naprave se dva dublja zareza u obliku krsta dubine oko 2 cm. Zatim glavice kupusa što je moguće snažnije gurajte jednu uz drugu, pa birajte komade slične veličine. U šupljine koje se pojavljuju između glavica kupusa možete da ubacite rasečene polovine ili čak četvrtine glavica. Ovi komadi će se prvi ukiseliti. Kod slaganja prvog reda po dnu bureta vodite računa da ulaz u česmu ostane u sredini između dve glavice. Ako se to ne uradi, u kasnijem periodu ulaz se zapuši i nastaju problemi kod pretakanja.

Zatim odaberite jednu veću posudu, na primer od 5 l. Sipajte u nju 5 l tople vode i 200 g soli. Mešajte dok se so skroz ne istopi. Dobićete 4% rastvor soli. Ako je posuda manje zapremine, količinu soli izračunajte prema količini vode. Sipajte dobijeni rastvor u bure. Ponavaljte sve dok se bure ne napuni vodom. U bure od 120 l sa 60 kg kupusa sipajte oko 65 l vode što zahteva 2,6 kg soli. Nemojte svu so odjednom da sipate u bure jer neće biti ujednačna slanost vode. Kupus je lakši od vode, pa zato pliva i iskače iznad površine vode. Pritisnite kupus sa 2 letvice, pa ukrstite i uglavite u ugao bureta. 

Pretakanje je postupak kojim se voda koja istekne sa dna kroz česmu vrati u bure. Postavite posudu kod česme i vraćajte vodu u bure. U toku jednog pretakanja treba da izmešate bar polovinu ukupne vode. Prvih 15 dana svkakog dana vršite pretakanje. Preostale 2 nedelje smanjite na jednom u dva dana. U periodu pretakanja prostor između listova kupusa puniće se vodom, pa će nivo vode u buretu opadati. Kad voda krene da opada odmah je nadoknadite jer kupus mora da bude prekriven vodom. Naravno i nova voda koja se doliva mora da bude odgovarajuće posoljena. Kada se ovaj početni period pretakanja završi, bure sa kupusom iznesite na terasu. Nastavite sa pretakanjem, ali sada u dužim razmacima. Narednih mesec dana jednom nedeljno, a potom svake druge nedelje.

Pored ukusa kiselog kupusa, koji je najpresudniji, da li je kiseljenje bilo uspešno ili ne, važan znak da je sve u redu je da rasol skoro do kraja korisćenja ostane bistar. Ne sme da se pojavi zgusnuta bela pena po površini koja liči na buđ. 

Lekovitost kiselog kupusa možete povećati ako, prilikom kiseljenja, između redova kupusa dodate lišće vinove loze, grožđe, dunje isečene na kriške, jabuke, kukuruz, kim, komorač. Takođe, umesto rafinisane soli bolje upotrebite himalajsku so