Sastojci:

  • 1 veća šargarepa
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 zelena paprika
  • nekoliko rotkvica
  • 200 g mladog luka
  • 250 g belog celera
  • 300 g komorača
  • 250 g karfiola
  • 4 šolje belog vinskog sirćeta
  • 800 ml  belog vina
  • 30 g krupne soli
  • 15 g bibera u zrnu
  • 6 lovorovih listova
  • 100 g  šećera
  • 150 g boranije

Kako se pravi turšija:

Ne postoji osoba koja ne voli turšiju, a kada je pripremite bićete obezbeđeni do proleća. U turšiju možete da stavljate koje god povrće volite, a treba samo da vodite računa o pravilnom odnosu začina i kiselosti.

Povrće iseckajte na kolutove i kockice. U šerpu dodajte sirće, belo vino, krupnu so, biber u zrnu, lovorov list i šećer i promešajte. Dodajte boraniju, šargarepu, beli celer i kuvajte 2 minuta. Dodajte cvetove karfiola, komorač i paprike i kuvajte još 2 minuta. Nakon toga dodajte krastavac, mladi luk i rotkvice i kuvajte još 2 minuta. Skloniti sa vatre i ocediti. Povrće poređajte u sterilisanu teglu, a zatim prelijte proceđenom tečnošću od kuvanja. Zatvorite teglu. Poslužite u činiji i uživajte.

BONUS VIDEO

Kurir televizija KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)