Sezona zimnice uveliko počinje i domaćice već kupuju povrće i gledaju recepte koje mogu da iskoriste. Glavnu ulogu kod pripreme zimnice igraju začini, jer od njih zavisi ukus i istrajnost same recepture. Obično se od začina koriste mirođija, lovorov list, kim, beli luk, đumbir, ljute papričice (suve), origano, zrna bibera... Imajte na umu da što duže držite ljute papričice u tegli sa povrćem, ono će biti ljuće. Zato prvo pojedite to ukiseljeno povrće.
Kada su u pitanju suvi začini obično se stavlja ½ kašičice po tegli. Ako koristite beli luk stavite 1 čen u teglu i rasecite ga uzdužno, tanko pre dodavanja. Ako dodajete sveže biljke, 2 do 4 vezice su dovoljne, u zavisnosti koliko je jak začin u pitanju.
Kada je reč o kiselosti zimnice možete eksperimentisati sa različitim vrstama sirćeta, ali najbolje je stono sirće, ono koje se koristi u ishrani.
Recept za kiseljenje povrća
Sastojci:
- 200 ml destilovanog belog ili jabukovog sirćeta
- 2 šolje vode
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 1,5 kg povrća po izboru
- veća i manja šerpa
- 4 tegle
- pola kašičice bibera
- 1 kašičica semenki slačice
- 5 manjih glavica luka
- 4 lovorova lista
Priprema:
Rernu zagrejte na oko 200 C. Povrće stavite u šerpu, pa ih dinstajte sa malo vode dok ne omekšaju 30-tak minuta. Sterilizujte tegle i napunite vrućom vodom da bi ostale tople. Pripremite i izrežite povrće. U šerpici pomešajte sirće, vodu, šećer, so, biber i semenke slačice i mešajte dok se so i šećer ne istope. Napunite tegle sa povrćem, dodajte luk i 1 lovorov list. Uspite mešavinu kiseline ostavljajući 2 cm prostora do vrha tegle. Obrišite rubove i stavite poklopce. Stavite tegle u veliku šerpu i pokrijte ih vodom. Poklopite i stavite da prokuva. Neka kuva lagano 10 minuta. Ako nivo vode padne, dospite još. Tegle čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Povrće možete probati nakon mesec ili mesec i po dana.
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta