Neki ga zovu šalota, neki kozjak, neki kapula, a neki lukovica... Mali crni luk iz turšije nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Za ukiseljeni luk je potrebno:

  • 1 kg lukčića
  • 1,5 l vode
  • 75 g soli
  • 1 dl vinskog sirćeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 3 dl vode
  • 1 koren rena (srednje debeo)
  • lovorov list
  • biber u zrnu

Priprema:

1. Lukčiće oljuštiti i kuvati 2 minuta u slanoj vodi. Dobro prokuvati sirće, so, šećer, vodu i sitno rendani ren. Ohlađene i oceđene lukčiće složiti u tegle.

2. Između slojeva staviti lovorov list i zrna bibera. Zaliti mešavinom sirćeta i vode.

3. Posle 24 sata odliti tečnost, još jednom prokuvati, ohladiti pa opet preliti. Ostaviti na tamnom mestu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs