Kada budete pripremali ajvar ove jeseni kupite malo više paprika, ispecite ih i iskoristite za fenomenalan namaz. Ovaj namaz možete služiti sa grilovanim povrćem, kao sos za meso ili možete da mažete na hleb. 

Sastojci:

  • 3 veće crvene paprike
  • 8 čenova belog luka
  • 200 g starog hleba
  • 150 g prženih badema
  • 50 ml sirćeta
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika dimljene paprike u prahu
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Pecite paprike dok površina ploda ne dobije crnu boju. Ne brinite se, crna kožica na paprici garantuje izvrstan ukus namaza. Kada su paprike pečene prebacite ih u posudu i prekrijte folijom da se malo ohlade. Za to vreme u tiganj sipajte maslinovo ulje i u njemu prepržite očišćen beli luk u komadu. Pecite uz stalno mešanje oko tri minuta dok luk ne dobije lepu zlatnožutu boju. Potom izvadite luk iz tiganja. U isto ulje i tiganj stavite kockice starog hleba i pržite dok ne postanu hrskave. Oljuštite paprike i stavite ih u blender zajedno sa belim lukom, hlebom, bademima i sirćetom. Izblendirajte dok ne dobijete smesu koja podseća na ajvar. Gotov namaz posolite i pobiberite i začinite sa malo dimljene paprike.