Kako biste na zimu uštedeli i imali zalihe ukusnih i zdravih obroka, pripremite na vreme domaću kiselu turšiju, ali i slatko osveženje!

Ajvar od barene paprike

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Foto: Shutterstock shutterstock_367587110

Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali bilo kako bilo, ajvar je definitivno glavna zvezda zimnice.

Ipak, priprema zna da potraje dugo, pa se mnogim ženama smuči i sama pomisao na spremanje ajvara. Zato vam prenosimo vam recept za ajvar koji možete da napravite i za narednu godinu - nema šanse da se pokvari!

Sastojci: 12 kg mesnate crvene paprike, 3-4 kg plavog patlidžana, 1 l ulja, 10 ljutih papričica, 250-300 g soli, 4 kašike esencije, lovor, biber u zrnu, 5 l vode.

Priprema: Sipati vodu u lonac ili kazan, dodati esenciju, lovor, biber i so. Očistiti papriku i patlidžan od semena. Papriku iseći na pola, a patlidžan na čevrtine i bariti u vodi po dva minuta, i odmah vaditi.

Ohlađenu masu samleti na mašini za meso na sitnije rupice. Po želji možete da dodate i mlevenu ljutu papričicu. U šerpu ili kazan sa vodom uliti ulje i kad se ugreje sipati mlevenu smesu, mešati i pržiti oko 1,5-2 sata.

Vreo ajvar sipati u sterilisane tegle, dobro zatvoriti metalnim poklopcima i okrenuti naopako. Sutradan okrenuti tegle i poređati u policu sa ostalom zimnicom.

Ovako spremljen ajvar može stajati više godina, a da se ne pokvari!

Makedonski pinđur

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Profimedia/Shutterstock top-10-recepata-za-zimnicu-koja-je-vasa-omiljena-teglica

Pinđur ili pindžur je zimnica od paprike i paradajza koja se lako, brzo i jednostavno pravi, a nema ko je ne voli

Sastojci: 3 kg mesnate crvene paprike, 250 g ljutih papričica, 150 g belog luka, 1.5 kg plavog patlidžana, 1.5 kg paradajza, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 2 dl ulja.

Priprema: Paprike, patlidžan i paradajz ispeći, oljuštiti i samleti na mašini za meso. Ljute papričice samo blago ispeći. U šerpu staviti ulje da se ugreje, dodati samlevenu masu i pržiti dok sva tečnost ne ispari, dodati šećer, so, sitno iseckani beli luk.

Pržiti još 10-15 minuta. Dodati pečene ljute paprike, lagano izmešati da se ne raspadnu. Tegle treba da budu tople, sipati pinđur do vrha tegle. Odmah zatvoriti poklopcem i okrenuti naopačke tegle. Ostaviti ih tako dok se ne ohlade.

Kiseli kupus

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Foto: Shutterstock shutterstock_214235467

Mnogi zapravo ne znaju pravilnu razmeru soli i kupusa, kao ni koliko vode treba sipati u bure. Predstavljamo vam recept uz koji kupus ne može da se pokvari!

Upravo zbog tih delikatesa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe veoma je važno imati kupus tokom čitave zimske sezone. A mnogi ga na kraju sezone stavljaju u zamrzivače, ne toliko iz razloga "da se ne baci", koliko zbog toga što je sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija od bilo koje druge sarme.

Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom.

Evo i najprostijeg recepta: Kilogram soli na 30 kg kupusa

Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim pirotskim domaćinstvima. Osim kupusa potrebno je: kilogram soli na 30 kg kupusa, gušća pamučna krpa, kamen ili tegla zapremine 1,5 l.

Priprema: Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

Naliti vodu dva prsta iznad kupusa. Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusane budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

Kornišoni

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Foto: Shutterstock shutterstock_127980482

Ako ste ljubitelj kiselih krastavčića i bez njih ne možete da zamislite salatu tokom zime, ovo je pravi recept za vas!

Ovo je provereno najbolji recept za spremanje kornišona, a za njihovu pripremu potrebna su najviše dva sata!

Sastojci: 5 kg kornišona, 3 l vode, 1 l sirćeta, 3 kašike mirođije, lovorov list, 6 kašika šećera, 6 kašika soli, 1 vinobran, biber u zrnu, seme slačice.

Priprema: Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocede pa ih uspravno poređajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lorber, jedan cvet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu.

Zatim sledi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomešajte, dodajte so i šećer, dobro promešajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i mešajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

Potom poređajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kad krastavčići dobiju svetlo zelenu boju, a mehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.

Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poređajte na mesto gde inače držite zimnicu.

Lučena paprika

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Foto:Shutterstock shutterstock_520232167

Sastojci: 40 paprika, 2 glavica belog luka, ulje, sirće i peršun po ukusu.

Priprema: Oprati i osušiti paprike, politi ih uljem pa ih ispeći u rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta.

Pečene paprike očistiti od semenki, odbaciti peteljke i ostaviti da se ohlade i ocede. Nakon toga ređati u sterilisane tegle na sledeći način:

Prvo poređajte red paprika, zatim posolite po ukusu, pa polijte uljem i sirćetom i pospite sitno seckanim lukom i peršunom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.

Ova količina je dovoljna za 5-6 tegli srednje veličine.

Šarena teglica

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Foto: Shutterstock shutterstock_351291062

Ovaj recept može da ima mnogo varijacija - sve zavisi od toga koje povrće najviše volite u kiseloj varijanti. Mi vam donosimo jedan proveren - od šargarepe, karfiola i paprike, a vi možete da dodate i rendani kupus, kornišone, mladi luk...

Sastojci: šargarepa, karfiol, paprika, beli luk, sirće, ulje.

Priprema: Sveže povrće iseckajte na komade željene veličine, pa polivajte sa malo ulja i malo više sirćeta. Na svaki red pobacajte po malo seckanog belog luka i peršuna i ostavite da stoji na hladnom i suvom mestu, da se ukusi povežu.

Džem od kajsija

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Foto: Shutterstock shutterstock_1190572606

Sastojci: 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida) i 2 kg šećera (može i manje).

Priprema: Kajsije isecite na pola i poređajte ih u šerpu. Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele.

Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati.

Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena. Za sve to vreme, morate voditi računa o njima da ne zagore.

Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta. Skinite ih sa vatre, nakon tih 20 minuta, a zatim sipajte u blago zagrejane tegle.

Tegle zatvorite i ostavite da se džem prohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu!

Lovačka salata

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Foto: Shutterstock shutterstock_490305703

Sastojci: 1 l paradajz soka, 2 kg paprike, 500 g crnog luka, 500 g šargarepe, 100 g soli, 100 g šećera, 100 ml jabukovog sirćeta, 100 ml ulja, 2 kašike sušenog peršunovog lista, list lovora, po želji 6 čenova belog luka, kesica konzervansa.

Priprema: Samleti crni luk i dodati ga paradajz soku. Kuvati pola sata na srednjoj vatri. Za to vreme očistiti i iseckati papriku na kockice, a šargarepu na kolutiće. Pripremiti i beli luk, i njega samleti.

Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka, dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom. Promešati pa ostaviti da se kuva između 90 i 120 minuta, u zavisnosti od toga koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, kao i jačine šporeta.

Posle sat i po proveriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi. Gustina treba da je nešto kao za ajvar. List lovora može se izvaditi. Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promešati i ostaviti 10 minuta da odstoji. Od ove mere dobije se 5 velikih tegli i jedna mala.

Tegle poređati u pleh, uključiti rernu na 60 stepeni i zagrejati tegle. U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja. Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac. Ostavite gde inače držite ostalu zimnicu.

Cepkana paprika

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Foto: Shutterstock shutterstock_401413216

Pravi gurmanski hit za zimnicu koji će vas osvojiti svojim ukusom!

Sastojci: 5 kg paprike, 5 kašika alkoholnog sirćeta, 1 kašika morske soli, 1 glavica belog luka, celerov list, 100 ml ulja.

Priprema: Papriku ispeći, očistiti je i izvaditi seme. Zatim je iscepkati i staviti na rešetku da se cedi najmanje sat vremena.

U šerpu sipati ulje, pa kad se ugreje, staviti papriku da se prži i dodati so. Pržiti je oko sat vremena, a pred kraj dodati sirće, celer i krupno sečen beli luk.

Pakovati u sterilisane tegle i dobro zatvoriti metalnim poklopcima. Tegle staviti u rernu na 90 stepeni 90 minuta. Tu ih ostaviti do sutradan da se ohlade, pa ih složiti u police sa ostalom zimnicom.

Slatko od šljiva ili drugog voća po želji

TOP 10 recepata za zimnicu: Koja je vaša omiljena teglica?
Foto: Shutterstock shutterstock_154439495

Sastojci: 1 kg očišćenih šljiva, 1 kg šećera, 1 dl vode, manji limun, štapić vanile, listovi rozetle po ukusu, 1 l vode, 10 g sode.

Priprema: U veliku posudu nalijte litar vode i dodajte sodu bikarbonu. Oljuštene šljive potopite u rastvor i stavite da odstoji sat vremena, uz povremeno mešanje.

Pomešajte šećer sa šoljicom vode i napravite sirup. U njega dodajte isečen limun i štapić vanile i očišćene šljive i sve zajedno krčkajte na srednjoj vatri. Preporučuje se da smesu ne mešate, već da je s vremena na vreme protresete tokom kuvanja. Nakon 45 minuta proverite da li je slatko gotovo. Ukoliko nije, krčkajte ga još desetak minuta, tj. dok se smesa ne zgusne dovoljno.

Rashlađeno slatko sipajte u tegle.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stil.kurir.rs