Voćni sirupi su uvek bili sjajan način da u domu uvek imate piće kojim ćete počastiti svoje goste. Ne iziskuju veliki trošak, a praktični su, jer je potrebno samo da ih pomešate sa vodom i ledom i osvežavajući napitak je tu !

Još jedna sjajna stvar kod domaćih sirupa jeste što ukus soka možete da prilagodite svačijem ukusu manjajući količine vode ili sirupa !

Sirup iz kućne radinosti nema veštačke sastojke i pun je vitamina pa se preporučuje i deci i odraslima. Naravno ukus domaćih sokova je neuporedivo lepši od kupovnih.

Pogledajte recept i saznajte kako da napravite sirup od limuna bez kuvanja !

Potrebni sastojci:

  • 500 g limuna
  • 2 kg šećera
  • 2 l vode
  • 4 limuntusa

Priprema:

Korak 1: Limun dobro operite, pa ga sa sve korom iseckajte u secku ili blenderu (može i na mašini za meso da se samelje). U dublju šerpu stavite limun, pa ga prelijte vodom. Dodajte limuntus i šećer i dobro promešajte. Ako volite aromatičan ukus dodajte 1 vanilin šećer, sirup će biti još lepši.

Korak 2: Šerpu poklopite i ostavite na sobnoj temperaturi narednih 24 sata. Povremeno mešajte da bi se šećer otopio. Posle 24h ocedite na cediljku za čaj i sipajte u staklene flaše.

Korak 3: Ako volite pulpu dovoljno je da jednom procedite sirup, a ako ne ponovite postupak nekoliko puta da bi dobili bistar sirup. Sirup od limuna stavite u frižider da se ohladi. Sok previte po standardnoj proceduri kao i svaki drugi, sa običnom ili kiselom vodom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: mogujatosama.rs