Sastojci:

  • 512 g višenamenskog ili brašna za hleb
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice instant kvasca
  • 455 ml mlake vode, napravljene mešanjem 120 ml ključale vode sa 360 ml hladne vode sa puterom, za podmazivanje
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • krupna morska so

Za cvetne ukrase:

  • vlašac
  • čeri paradajz
  • žuta paprika
  • peršun
  • ljubičasti luk
Zašto je korisno da konzumirate so?

So uopšte ne sadrži kalorije. U morskoj soli, pored natrijum-hlorida, često se u tragovima nalaze i razni drugi minerali, kao što su gvožđe, kalijum i cink. Pozitivno naelektrisani joni natrijuma koje so sadrži, zaduženi su za održavanje pritiska na ćelijskim membranama.

Recept za najlepšu cvetnu fokaču:

Kako biste napravili fokaču, prvo napravite testo. U velikoj činiji umutite brašno, so i instant kvasac. Dodajte vodu. Pomoću gumene lopatice mešajte dok se tečnost ne upije i sastojci ne formiraju lepljivu kuglu testa. Površinu testa lagano natrljajte maslinovim uljem. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 1,5 do 2 sata.

Sipajte 2 kašike ulja u vatrostalnu posudu. Prstima izduvajte testo tako što ćete ga osloboditi sa ivica posude i povući prema sredini. Rotirajte posudu za četvrtinu okreta dok ga mesite, pretvarajući masu u grubu loptu. Prebacite testo u tepsiju i počnite da ga preklapate nekoliko puta, a zatim okrenite testo tako da glatka strana bude gore. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi još 30 minuta.

Zagrejte rernu na 220 ° C. Dodajte još jednu kapljicu maslinovogulja u testo, a zatim svim prstima pritiskajte pravo nadole da napravite duboke rupice u testu. Ako je potrebno, lagano ga rastegnite dok pravite rupice, kako bi testo ispunilo posudu.

Pospite morskom solju. Od sastojaka za cvetni ukras složite oblik cveća, tako da vlašac budu stabljike cveća, a čeri paradajz, paprike i crveni luk, iseckani, budu cvetovi. Prebacite pleh u rernu i pecite 25 do 30 minuta, dok donja strana ne postane zlatna i hrskava. Izvadite pleh iz rerne i prebacite fokaču na rešetku za hlađenje. Ostavite da se ohladi 10 minuta pre rezanja i serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i fokaču idealnu za dane posta.

Pročitajte i kako se pravi punjena fokača po receptu Džejmija Olivera

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa