Fokača je italijanski hleb koji obožavaju ljudi širom sveta. Italijanska fokača je specigična po tome što se u testo dodaje povrće poput maslina, paradajza ili luka. Svako jelo ukusnije je uz fokaču, a za danas preporučujemo fokaču sa maslinama. Tako mekana i ukusna da se može grickati i bez dodatnih namirnica.
Sastojci:
- 400 ml tople vode + 4 kašike vode
- 7 g kvasca
- 10 g soli
- 40 ml maslinovog ulja + 8 kašika ulja
- 250 g maslina
Recept za fokaču sa maslinama:
Izmrvite kvasac u toplu vodu. U brašno postepeno dodajte rastvoren kvasac, čitavo vreme miksajući. Miksajte nekoliko minuta, pa dodajte postepeno u smesu sa fokaču maslinovo ulje, pa so, ne prestajući da miksate. Sklonite košpice iz maslina,odovjite malo za ukras, pa ostatak iseckajte ih. Ubacite ih u testo za fokaču i umiksajte. Špatulom malo premesite testo za fokaču, pokrijte posudu u kojoj se nalazi tanjirom i ostavite 10 minuta. Podmažite činiju maslinovim uljem, pa prebacite u nju testo i premesite nekoliko minuta. Ponovo pokrijte, pa ostavite još 30 minuta. Ponovo premesite testo za fokaču sa maslinama. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite 4 sata da odstoji. Podmažite pleh, pa premestite testo i pouljanim rukama rasporedite testo. Ostavite da odstoji još 1 sat. Promešajte 4 kašike vode i 8 kašika ulja, pa prelijte preko fokače i prstima uronite kako bi tečnost dublje prodrela. Ukrasite sa odvojenim maslinama, pa pecite fokaču na 200°C oko 20-23 minuta. Preporučujemo i fokaču koja se ne mesi.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća