Fokača je ravni italijanski hleb koji sepeče u rerni, i teksturom jesličan pici. U nekim mestima se naziva „pica bianka“. Fokača se može poslužiti kao prilog ili kao sendvič hleb. Može da se ukrasi začinskim bljkama, povrćem i nizom drugih namirnica.

Postoji mnogo različitih recepata za fokaču, a ovaj u nastavku je za onu koja se ne mesi.

Sastojci:

  • 4 šolje belog brašna
  • ¼ kašičice aktivnog suvog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 4 kašičice maslinovog ulja, ili više po potrebi
  • 1 ⅔ šolje vode, na sobnoj temperaturi

Za posipanje:

  • 1 kašika mlevenog svežeg ruzmarina
  • 1 kašika krupne morske soli

Priprema:

U posudi pomešajte kvasac i brašno. Dodajte so, zatim 4 kašičice ulja i vodu. Mešajte kašikom dok se ne formira vlažno, lepljivo testo. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 14 sati. 

Otkrijte testo i prebacite na nauljenu radnu površinu. Nauljenim rukama razvucite testo u pravougaonik. Presavijte testo na trećine horizontalno; presavijte vertikalno na trećine. Prebacite glatkom stranom na gore u dobro nauljenu tepsiju. Pokrijte tepsiju plastičnom folijom i ostavite da odstoji dok se skoro udvostruči, 1 sat. Koristeći nauljene ruke, preklopite još jednom na trećine horizontalno, a zatim na trećine vertikalno da biste razvili strukturu mehurića . Okrenite testo, glatkom stranom na gore, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji još 1 sat.

Odmotajte i razvucite i savijte testo još jednom u svakom pravcu koristeći nauljene ruke. Prebacite, glatkom stranom na gore, u obilno nauljenu metalnu tepsiju. Lagano pokapajte sa dodatnim maslinovim uljem i rastegnite da odgovara plehu. Pokrijte i ostavite da odstoji 2 sata.

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Odmotajte i probušite rupe na vrhu testa nauljenim prstima ako želite za tradicionalni izgled fokače. Pospite ruzmarin i krupnu morsku so.

Pecite u sredini rerne dok ne porumeni, oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi 10 minuta; prebacite na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Isecite i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE