Ko još ne voli domaće specijalitete koje su nam pravile naše bake. Domaći uštipci su svima omiljeni, a savršeno se slažu uz sir, ajvar ili suhomesnate proizvode. Najbolja stvar kod uštipaka je što ne iziskuju previše truda, lako se prave i uspevaju svima. Ovaj recept sa susamom daće im još lepši ukus, a nestaće sa stola čim ih poslužite. U testo dodajte malo rakije, na taj način prilikom pečenja neće upiti višak masnoće. 

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica rakije

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 100 g susama

Priprema:

U mlako mleko dodajte kvasac, šećer i jednu kašiku brašna, pa ostavite oko 10 minuta da se kvasac aktivira. Preostalo brašno sipajte u veću činiju dodajte so i kvasac, pa zamesite testo. Pokrijte ga krpom i ostavite pola sata na toplom mestu. Kada se udvostruči kidajte približno jednake delove testa. Jaje ulupajte viljuškom, svaki uštipak kratko umočite u jaje, pa ga uvaljajte u susam. Pecite u dubokom, dobro zagrejanom ulju, dok lepo ne porumene. Vadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE