Fokača ili fokaća je italijanski hleb koji ukusom dosta podseća na picu. Jede se u raznim prilikama, a njegova priprema nije komplikovana, jedino što testu treba vremena da odstoji. Italijani kada prave fokaču najčešće koriste paradajz, luk i masline kao dekoraciju, ali vi možete da stavljate povrće po želji. Pročitajte i kakvu fokaču najviše voli italijanski kuvar Đenaro Kontaldo.
- Sastojci:
- 400 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 5 g suvog kvasca
- 440 g brašna za hleb
- 10 g soli
- 20 g griza
- 12 ml maslinovog ulja
- 10 g meda
Priprema:
U posudu sipajte 60 ml tople vode, dodajte šećer i kvasac. Zatim lepo promešajte i ostavite da se aktivira 10 minuta. Zatim u aktivirani kvasac sipajte preostalu vodu (340 ml) i dodajte prosejano brašno, so, griz, ulje i med. Promešajte da se svi sastojci lepo sjedine, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Nauljenim rukama kratko premesite, pa ponovo pokrijte i ostavite da odmori nekih pola sata. Isti postupak ponovite još 3-4 puta. Stavite testo u nauljenu tepsiju i prstima pritisnite na više mesta. Nakon što ste ispritiskali testo, ostavite da odmori nekih pola sata. Poređajte paradajz, luk, začine po želji, nauljite, pa onda pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus