Fokača je italijanski hleb koji se pravi sa različitim punjenjem, a svojim ukusom dosta podseća na picu. Dva velika kuvara, Đenaro Kontaldo i Džejmi Oliver, otkrili su kako da napravite najbolju italijansku fokaču. Svaki je pravio sa svojim omiljenim punjenje, a ako se vama ne dopada nijedno, slobodno izaberite vaše sastojke. Možete da koristite masline, ruzmarin, pečurke... 

  • Sastojci: 
  • 500 g brašna 
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 325 ml mlake vode 
  • 2-3 kašike maslinovog ulja 
  • prstohvat soli 
  • Još:
  • griz 
  • maslinovo ulje
  • čeri paradajz 
  • bosiljak

Priprema:
Pomešajte kvasac i mlaku vodu i dobro promešajte. Ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte brašno, so i maslinovo ulje, pa dodajte kvasac i kašikom sjednitite. Kada više ne budete mogli da koristite kašiku, rukama umesite elastično testo. Pokrijte testo i ostavite 40 minuta na toplom da nadođe. Pospite tepsiju grizom, pa prebacite testo koje ste rukama malo razvukli. Premažite maslinovim uljem. Prstima napravite rupe u testu. Preko možete da stavaljate sastojke po želji. Džejmi je koristio kuvani krompir koji je izdrobio, majčinu dušicu koju je umočio u ulje, pa posuo po testu, a na kraju je stavio malo gorgonzole, soli i bibera. Đenaro je koristio svež bosiljak, čeri paradajz koji je isekao na polovine. On je bosiljak ugurao u rupu od testa, a onda je u nju stavio i paradajz. Pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči nekih 45 mintua. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Gotovu fokaču prelijte maslinovim uljem, pa ostavite da se ohladi 10 minuta i jedite. 

Izvor: Stvar ukusa