Brioš je francusko pecivo, a ova reč znači "vrlo obogaćen hleb". Sadrži veću količinu putera i jaja, a može se spremati i sa čokoladom. Ovog vikenda vam donosimo dručagiji recept i to sa limunom. U testo za brioš ide i mak, a ukus može da parira pecivu iz najboljih pekara.

Sastojci:

  • Za testo:
  • 600 g brašna
  • 2 jaja
  • 220 ml mlakog mleka
  • 100 g šećera
  • 90 g otopljenog putera
  • 1 kesica kvasca
  • 1 korica limuna
  • 1 kašika maka
  • Za fil sa limunom:
  • 3 jajeta
  • 120 g šećera
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 3 limuna
  • 40 g putera
  • Za glazuru:
  • 200 g krem sira
  • 50 g omekšalog putera
  • 100 g šećera u prahu
  • korica 1 limuna
  • 3 kašike limunovog soka
  • 80-100 ml slatke pavlake

Recept za brioše sa limunom i makom:

U mlakom mleku dodajte malo šećera i kvasac, promešajte pa ostavite da se aktivira kvasac. Pomešajte brašno, izrendanu limunovu koricu, mak i ostatak šećera. U tu mešavinu ubacite jaja, mleko sa kvascem i otopljen puter. Zamesite testo za brioš, pa preklopite krpom i ostavite da odstoji oko 1 sat. U međuvremenu umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kukuruzni skrob, izrendanu koricu limuna i limunov sok i na kraju omekšali puter. Dobro sjedinite sastojke, pa ih pokrijte i ostavite da odstoje u frižideru. Testo za brioš stavite na radnu površinu posutu brašnom i oklagijom stanjite. rasporedite fil sa limunom, pa isecite uzdužno na trake. Urolajte testo, pa poređajte mini brioše po plehu obloženom pek paprirom. Pokrijte brioše i ostavite da odstoje oko 1 sat. Premažite mini brioše slatkom pavlakom, a onda pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Umutite krem sir sa omekšalim puterom, pa dodajte limunov sok i koricu. Premažite brioše nakon pečenja.

BONUS VIDEO:

Rolnice od banana hleba sa cimetom Instagram/shuangys_kitchensink

 Izvor: StvarUkusa