Brioš je francusko pecivo, a ova reč znači "vrlo obogaćen hleb". Sadrži veću količinu putera i jaja, a može se spremati i sa čokoladom. Ovog vikenda vam donosimo dručagiji recept i to sa limunom. U testo za brioš ide i mak, a ukus može da parira pecivu iz najboljih pekara.
Sastojci:
- Za testo:
- 600 g brašna
- 2 jaja
- 220 ml mlakog mleka
- 100 g šećera
- 90 g otopljenog putera
- 1 kesica kvasca
- 1 korica limuna
- 1 kašika maka
- Za fil sa limunom:
- 3 jajeta
- 120 g šećera
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 3 limuna
- 40 g putera
- Za glazuru:
- 200 g krem sira
- 50 g omekšalog putera
- 100 g šećera u prahu
- korica 1 limuna
- 3 kašike limunovog soka
- 80-100 ml slatke pavlake
Recept za brioše sa limunom i makom:
U mlakom mleku dodajte malo šećera i kvasac, promešajte pa ostavite da se aktivira kvasac. Pomešajte brašno, izrendanu limunovu koricu, mak i ostatak šećera. U tu mešavinu ubacite jaja, mleko sa kvascem i otopljen puter. Zamesite testo za brioš, pa preklopite krpom i ostavite da odstoji oko 1 sat. U međuvremenu umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kukuruzni skrob, izrendanu koricu limuna i limunov sok i na kraju omekšali puter. Dobro sjedinite sastojke, pa ih pokrijte i ostavite da odstoje u frižideru. Testo za brioš stavite na radnu površinu posutu brašnom i oklagijom stanjite. rasporedite fil sa limunom, pa isecite uzdužno na trake. Urolajte testo, pa poređajte mini brioše po plehu obloženom pek paprirom. Pokrijte brioše i ostavite da odstoje oko 1 sat. Premažite mini brioše slatkom pavlakom, a onda pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Umutite krem sir sa omekšalim puterom, pa dodajte limunov sok i koricu. Premažite brioše nakon pečenja.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom