Brioš je francuski slatki hleb koji se jednostavno pravi, a izuzetno je mekan. U ovom receptu je sa čokoladom, a može i bez nje. Poslužite gostima uz kafu, uživaće svi zagarantovano. Takođe, ako volite slatko čim otvorite oči, slobodno poslužite za doručak.
Možete da ponesete i na posao, da utolite glad između obroka.
Sastojci:
- 2 1/4 kašičice suvog kvasca
- 50 ml tople vode
- 250 ml mleka
- 540 g brašna
- 75 g šećera
- prstohvat soli
- 2 jajeta
- 100 g putera
- 1 1/4 šolje čokoladnih čipsa
Još:
- 1 jaje
- 1 kašičica biljnog ulja
Priprema:
U toplu vodu dodajte kvasac i prstohvat šećera, promešajte i ostavite nekih 5 minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, mleko, šećer, so, jaja i aktivirani kvasac. Dobro sjedinite. Pokrijte i ostavite nekih 10-ak minuta. Zatim umesite testo mikeserom ili rukom, pa dodajte puter sobne temperature i dobro sjedinite. Prebacite testo u veliku nauljenu činiju i pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči oko 2 sata.
Stavite testo na pobrašnjenu površinu i podelite na dva jednaka dela. Oklagijom ili rukom razvucite svako testo u mali pravougaonik, a zatim dodajte komadiće čokolade i preklopite po dužini, pa urolajte. Stavite još malo čokolade i pokrijte i ostavite da odstoji oko 45-50 minuta. Tako uradite i sa drugim testom. Zasecite testo po širini do pola (pogledajte video). Stavite na pek papir i premažite umućenim jajetom i mlekom. Pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Izvadite da se malo prohlade, ali služite tople.
Izvor: Stvar ukusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.