Brioš je francuski slatki hleb koji se jednostavno pravi, a izuzetno je mekan. U ovom receptu je sa čokoladom, a može i bez nje. Poslužite gostima uz kafu, uživaće svi zagarantovano. Takođe, ako volite slatko čim otvorite oči, slobodno poslužite za doručak

Možete da ponesete i na posao, da utolite glad između obroka. 

Sastojci:

  • 2 1/4 kašičice suvog kvasca
  • 50 ml tople vode 
  • 250 ml mleka
  • 540 g brašna 
  • 75 g šećera 
  • prstohvat soli
  • 2 jajeta 
  • 100 g putera
  • 1 1/4 šolje čokoladnih čipsa

Još:

  • 1 jaje
  • 1 kašičica biljnog ulja

Priprema:

U toplu vodu dodajte kvasac i prstohvat šećera, promešajte i ostavite nekih 5 minuta da se aktivira. U drugoj posudi pomešajte brašno, mleko, šećer, so, jaja i aktivirani kvasac. Dobro sjedinite. Pokrijte i ostavite nekih 10-ak minuta. Zatim umesite testo mikeserom ili rukom, pa dodajte puter sobne temperature i dobro sjedinite. Prebacite testo u veliku nauljenu činiju i pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči oko 2 sata.

Stavite testo na pobrašnjenu površinu i podelite na dva jednaka dela. Oklagijom ili rukom razvucite svako testo u mali pravougaonik, a zatim dodajte komadiće čokolade i preklopite po dužini, pa urolajte. Stavite još malo čokolade i pokrijte i ostavite da odstoji oko 45-50 minuta. Tako uradite i sa drugim testom. Zasecite testo po širini do pola (pogledajte video). Stavite na pek papir i premažite umućenim jajetom i mlekom. Pecite na 180°C oko 25-30 minuta. Izvadite da se malo prohlade, ali služite tople. 

Brioš - francuski hleb sa čokoladom Instagram/turkuazkitchen

Izvor: Stvar ukusa