Najpahuljastije i najmekše rolnice od banana hleba sa cimetom. Slatka banana i hrskavi orasi upakovani u neverovatno meko testo bukvalno imate dve omiljene poslastice u jednoj.
Sastojci:
Testo:
- 1 šolja mleka
- 3 kašike putera
- 1 pakovanje suvog kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 manja izgnječena banana
- prstohvat soli
- 3 šolje brašna
Punjenje:
- ¼ šolje putera (sobne temperature)
- ¼ šolje smeđeg šećera
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1 manja tanko isečena banana
- 1/3 šolje zdrobljenih oraha
Glazura:
- 60 g maslaca
- 70 – 80 g krem sira – neslanog
- 200 g šećera u prahu
- 2 kašike mleka
Priprema:
Najpre istopite puter na srednjoj vatri. Kada se potpuno otopi, dodajte mleko u puter. Zagrejte mešavinu mleka i putera. Trebalo bi da bude toplo, ali ne vruće na dodir. Dodajte 1 kašiku šećera i dobro promešajte da se kristali šećera rastvore. Dodajte suvi kvasac i ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Kvasac treba da bude penast kada se aktivira.
Izgnječite bananu za fil. Kada se kvasac aktivira, u mlečnu mešavinu dodajte preostali šećer, prstohvat soli i zgnječenu bananu. Polako dodajte brašno u mešavinu mleka uz mešanje drvenom kašikom dok dodajete brašno. Kada dodate sve 3 šolje brašna, testo bi i dalje trebalo da bude veoma lepljivo. Prebacite testo na pobrašnjen kuhinjski pult i umesite testo rukama. Postepeno dodavati brašno i mesiti 1-2 minuta dok testo ne postane poluglatko. Formirajte testo u oblik kruga.
Čistu veliku činiju podmažite uljem kako biste sprečili da se testo zalepi za nju i dodajte testo. Pokrijte plastičnom folijom ili čvrstim poklopcem. Ostavite testo za rolat od banane i cimeta da naraste oko sat vremena na toplom mestu. Dok se testo diže, pripremite fil za hleb od banane tako što ćete u manjoj činiji pomešati smeđi šećer i cimet, orahe iseckati na manje komade, a 1 srednju bananu iseckati veoma tanko. Ostavite sa strane.
Kada se testo udvostruči (posle otprilike sat vremena), razvucite ga u pravougaoni oblik. Četkicom, nožem ili kašikom namažite maslac sobne temperature na testo. Na puter ravnomerno pospite smeđi šećer sa cimetom. Tanke kriške banane ravnomerno rasporedite po testu i pospite 1/4 šolje seckanih oraha na kriške banane . Sa duže strane pravougaonika počnite da valjate testo u valjak. Uverite se da je testo veoma čvrsto umotano.
Oštrim nožem isecite testo na 10 jednakih delova. Stavite kolutove testa sa prerezanom stranom na dole u podmazanu posudu za pečenje. Ostavite ih sa malo prostora između njih kako bi imali prostora da se podignu i prošire. Pokrijte posudu za pečenje plastičnom folijom i ostavite da se diže 20-30 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 stepeni. Skinite plastičnu foliju i premažite površinu otopljenim puterom. Pecite 22 - 23 minuta.
Dok se rolnice peku napravite glazuru. Umutiti omekšali maslac sa krem sirom, pa dodati šećer u prahu i opet dobro umutiti. Dodati jednu do dve kašike mleka, umutiti. Vrele rolnice obilno premazati ovom glazurom. Videćete dok budete kod poslednjih kako su se prve otopile i sve je sočno. Možete odmah da poslužite. Kada se ohlade, ta glazura se stegne, pa bude kao na onim američkim krofnama, šećerna glazura.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno