Najpahuljastije i najmekše rolnice od banana hleba sa cimetom. Slatka banana i hrskavi orasi upakovani u neverovatno meko testo bukvalno imate dve omiljene poslastice u jednoj.

Sastojci:

Testo:

  • 1 šolja mleka
  • 3 kašike putera
  • 1 pakovanje suvog kvasca 
  • 3 kašike šećera 
  • 1 manja izgnječena banana
  • prstohvat soli
  • 3 šolje brašna 

Punjenje:

  • ¼ šolje putera (sobne temperature)
  • ¼ šolje smeđeg šećera
  • 1 kašika mlevenog cimeta
  • 1 manja tanko isečena banana
  • 1/3 šolje zdrobljenih oraha 

Glazura:

  • 60 g maslaca
  • 70 – 80 g krem sira – neslanog
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 kašike mleka

Priprema:

Najpre istopite puter na srednjoj vatri. Kada se potpuno otopi, dodajte mleko u puter. Zagrejte mešavinu mleka i putera. Trebalo bi da bude toplo, ali ne vruće na dodir. Dodajte 1 kašiku šećera i dobro promešajte da se kristali šećera rastvore. Dodajte suvi kvasac i ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Kvasac treba da bude penast kada se aktivira.

Izgnječite bananu za fil. Kada se kvasac aktivira, u mlečnu mešavinu dodajte preostali šećer, prstohvat soli i zgnječenu bananu. Polako dodajte brašno u mešavinu mleka uz mešanje drvenom kašikom dok dodajete brašno. Kada dodate sve 3 šolje brašna, testo bi i dalje trebalo da bude veoma lepljivo. Prebacite testo na pobrašnjen kuhinjski pult i umesite testo rukama. Postepeno dodavati brašno i mesiti 1-2 minuta dok testo ne postane poluglatko. Formirajte testo u oblik kruga.

Čistu veliku činiju podmažite uljem kako biste sprečili da se testo zalepi za nju i dodajte testo. Pokrijte plastičnom folijom ili čvrstim poklopcem. Ostavite testo za rolat od banane i cimeta da naraste oko sat vremena na toplom mestu. Dok se testo diže, pripremite fil za hleb od banane tako što ćete u manjoj činiji pomešati smeđi šećer i cimet, orahe iseckati na manje komade, a 1 srednju bananu iseckati veoma tanko. Ostavite sa strane.

Kada se testo udvostruči (posle otprilike sat vremena), razvucite ga u pravougaoni oblik. Četkicom, nožem ili kašikom namažite maslac sobne temperature na testo. Na puter ravnomerno pospite smeđi šećer sa cimetom. Tanke kriške banane ravnomerno rasporedite po testu i pospite 1/4 šolje seckanih oraha na kriške banane . Sa duže strane pravougaonika počnite da valjate testo u valjak. Uverite se da je testo veoma čvrsto umotano.

Oštrim nožem isecite testo na 10 jednakih delova. Stavite kolutove testa sa prerezanom stranom na dole u ​​podmazanu posudu za pečenje. Ostavite ih sa malo prostora između njih kako bi imali prostora da se podignu i prošire. Pokrijte posudu za pečenje plastičnom folijom i ostavite da se diže 20-30 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 stepeni. Skinite plastičnu foliju i premažite površinu otopljenim puterom. Pecite 22 - 23 minuta.

Dok se rolnice peku napravite glazuru. Umutiti omekšali maslac sa krem sirom, pa dodati šećer u prahu i opet dobro umutiti. Dodati jednu do dve kašike mleka, umutiti.  Vrele rolnice obilno premazati ovom glazurom. Videćete dok budete kod poslednjih kako su se prve otopile i sve je sočno. Možete odmah da poslužite. Kada se ohlade, ta glazura se stegne, pa bude kao na onim američkim krofnama, šećerna glazura.

Izvor: Stvar ukusa

Rolnice od banana hleba sa cimetom Instagram/shuangys_kitchensink