Brioš liči na Uskršnji kolač, ali je testo mnogo vazdušastije i veoma ukusno.
Sastojci:
250 ml svežeg mleka, na sobnoj temperaturi
7 g suvog kvasca, brzo aktivni
530 g mekog brašna
2 komada jaja
75 g maslaca na sobnoj temperaturi, nasečen na kockice
1/4 kašičice soli
kora od limuna
šećer sa cimetom - za posipanje
Priprema:
Radi se samo mikserom. Za pečenje - kalup za mafine.
U toplom mleku rastvorite kvasac i sačekajte da se formiraju mali mehurići po krajevima. Sipajte kvasac u posudu miksera, dodajte prethodno lagano umućena jaja i koru od limuna. Promešajte špatulom. Dodajte prosejano brašno, šećer i so.
Pustite mikser na spore obrtaje 3-4 minuta, dok se sastojci ne sjedine. Bez zaustavljanja miksera, dodajte postepeno komadiće maslaca i povećajte brzinu miksera na srednje. Mutite oko 5-6 minuta, dok se maslac ne sjedini sa testom i dok testo ne počne da se mota oko mešalica. Testo treba da bude gusta, glatka i lepljiva masa.
Prebacite testo u duboku posudu, pokrijte ga folijom i ostavite u frižideru preko noći.
Sutradan, izvadite testo i stavite ga na brašnom posutu radnu površinu i podelite ga na dva dela. Svaki deo lagano premesite. Dok mesite jedan deo, drugi vratite u frižider. Testo se veoma lako obrađuje dok je hladno, a ako počne da se lepi, vraća se u frižider na kratko.
Brioše pravite na sledeći način: Uzmite loptu testa veličine kajsije, trljajte je dlanovima, tako da jedan kraj istanjite, a na drugom kraju ostavite malu lopticu. Stavite testo na radnu površinu, napravite rupu prstom u velikoj loptici, provucite tanji deo kroz rupu odozdo i zatim napravite okrugli oblik testa. Postavite testo u papirne kalupe, a zatim u kalupe za mafine. Premažite ih žumancem i ostavite ih da narastu ponovo oko 30 minuta. Pre pečenja, ponovo ih premažite žumancem, pospite ih obilno šećerom sa ukusom cimeta ili krupnim šećerom i pecite ih na 170-180° oko 25-30 minuta do zlatne boje.
Napomena: Tradicionalno brioši imaju i nadev, ali možete ga staviti po ukusu. Za jaču aromu možete dodati neki ekstrakt sa vašim omiljenim ukusom.
Izvor: bonapeti.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom