Fokača je italijanska verzija hleba i vrlo je jednostavna za pripremu. Ako ste zainteresovani za pečenje hleba, ali niste sigurni odakle da krenete, fokača je siguran način da se malo uvežbate. Ukoliko vam se dopadne fokača, možda ćete želeti da napravite i pica hleb sa belim lukom i paradajzom. Evo i kako da napravite fokaču.

Sastojci:

  • 120 ml maslinovog ulja
  • 700 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 suvi kvasac
  • 660 ml mlake vode
  • 3 grančice ruzmarina, listovi
  • 2 kašičice krupne morske soli

Recept za fokaču

15:41
Korak 1

Napravite testo

Premažite veliku posudu uljem. U drugoj velikoj posudi umutite brašno, so i kvasac da se sjedine. Dodajte vodu i mešajte rukama dok se ne formira mokro testo. Prebacite u pripremljenu posudu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne poraste i udvostruči se, 3 do 4 sata.

15:45
Korak 2

Rasporedite testo u tepsiju

Podmažite pleh za pečenje uljem. Prebacite testo u pripremljenu tepsiju i rasporedite što je bolje moguće do svih uglova. Podmažite komad plastične folije uljem, dovoljno velik da pokrije tepsiju. Pokrijte tepsiju nauljenom stranom nadole i ostavite da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči, 1 do 3 sata. Kada pipnete testo prstom, ako se polako vrati u prvobitni položaj, možete da ga koristite.

15:46
Korak 3

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 230°. Podmažite vrhove prstiju uljem i pristima izdubite testo po celoj površini. Pospite ruzmarinom i pospite morskom solju. Pecite fokaču, rotirajući pleh na pola pečenja, dok se ne naduva i ne porumeni, 20 do 30 minuta. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim je servirajte toplu. Uživajte u fokači!

Pročitajte kako da napravite domaći hleb od integralnog brašna

BONUS VIDEO

Hleb punjen sirom YouTube/table diary

StvarUkusa/L.S.