Domaće lepinje se lako prave, a toliko su mekane da nećete moći da prestanete da ih jedete. Sve što vam je potrebno je par sastojaka za testo, a tajna se krije u tome što moraju nekoliko puta da odstoje, kako bi bile što mekše. Ovako pripremljene lepinje možete da služite uz slatke ili slane namaze.
- 230 ml mleka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- 350 g brašna
- 1 kašičica soli
Recept za mekane lepinje koje uspevaju svima:
Napravite testo
U posudi pomešajte toplo mleko sa kvascem, pa dodajte šećer. Sve lepo promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira 10 minuta. Zatim dodajte umućena jaja i sipajte ulje, pa sve promešajte. U tu smesu dodajte prosejano brašno i so. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena.
Oblikujte testo
Premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 9 jednakih delova. Zatim pospite brašno i oblikujte lopticu. Poređajte na pleh, pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu još nekih 15 minuta.
Pecite
Poređajte u tepsiju obloženu pek papirom, pa ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu još sat vremena. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta, pa ih pokrijte aluminijumskom folijom i pecite još 10 minuta.
Pročitajte još: Ako želite da napravite najbolje testo dodajte mu pire krompir
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus