Domaće lepinje se lako prave, a toliko su mekane da nećete moći da prestanete da ih jedete. Sve što vam je potrebno je par sastojaka za testo, a tajna se krije u tome što moraju nekoliko puta da odstoje, kako bi bile što mekše. Ovako pripremljene lepinje možete da služite uz slatke ili slane namaze.
- 230 ml mleka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- 350 g brašna
- 1 kašičica soli
Recept za mekane lepinje koje uspevaju svima:
Napravite testo
U posudi pomešajte toplo mleko sa kvascem, pa dodajte šećer. Sve lepo promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira 10 minuta. Zatim dodajte umućena jaja i sipajte ulje, pa sve promešajte. U tu smesu dodajte prosejano brašno i so. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena.
Oblikujte testo
Premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 9 jednakih delova. Zatim pospite brašno i oblikujte lopticu. Poređajte na pleh, pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu još nekih 15 minuta.
Pecite
Poređajte u tepsiju obloženu pek papirom, pa ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu još sat vremena. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta, pa ih pokrijte aluminijumskom folijom i pecite još 10 minuta.
Pročitajte još: Ako želite da napravite najbolje testo dodajte mu pire krompir
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem