Domaće lepinje se lako prave, a toliko su mekane da nećete moći da prestanete da ih jedete. Sve što vam je potrebno je par sastojaka za testo, a tajna se krije u tome što moraju nekoliko puta da odstoje, kako bi bile što mekše. Ovako pripremljene lepinje možete da služite uz slatke ili slane namaze. 

  • 230 ml mleka
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika ulja
  • 350 g brašna
  • 1 kašičica soli

Recept za mekane lepinje koje uspevaju svima:

16:36
Korak 1

Napravite testo 

U posudi pomešajte toplo mleko sa kvascem, pa dodajte šećer. Sve lepo promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se aktivira 10 minuta. Zatim dodajte umućena jaja i sipajte ulje, pa sve promešajte. U tu smesu dodajte prosejano brašno i so. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite sat vremena. 

16:38
Korak 2

Oblikujte testo 

Premesite testo na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 9 jednakih delova. Zatim pospite brašno i oblikujte lopticu. Poređajte na pleh, pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu još nekih 15 minuta. 

16:38
Korak 3

Pecite

Poređajte u tepsiju obloženu pek papirom, pa ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu još sat vremena. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20 minuta, pa ih pokrijte aluminijumskom folijom i pecite još 10 minuta. 

Pročitajte još: Ako želite da napravite najbolje testo dodajte mu pire krompir

BONUS VIDEO: 

Instagram/ kooki_lovescooking Pecivo punjeno belim mesom

(StvarUkusa/S.B.)