Lepinju sa krstom katolički vernici tradicionalno pripremaju na Veliki petak kada je i jedu. Ona označava kraj sezone Velikog posta, a svaki sastojak i simbol koji se dodaje u/na lepinju ima drugačije značenje. Krst predstavlja Isusovo raspeće, začni koji se nalaze u testu simbolizuju začine korišćenje za balzamovanje, a narandžina kora dočarava gorčinu njegovog vremena na krstu. U lepinju se obično dodaje i suvo grožđe, a mi vam donosimo sjajan recept. Možete da je pripremite na ovaj način, a možete da dodate i rendanu narandžinu koru.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 60 g šećera
- 150 ml mleka
- 2 kašičice suvog kvasca
- 1 jaje
- 50 g neslanog putera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 60 g suvog grožđa
- Još:
- 50 g brašna
- voda
Recept za uskršnje lepinje:
Umesite testo
U posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer, pa dobro promešajte. Pokrijte i ostavite da se aktivira. U aktivirani kvasac dodajte puter sobne temperature, jaje i sipajte vanilu. Dobro sjedinite sastojke. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite testo. Odložite testo u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe sat vremena.
Dodajte suvo grožđe
Razvucite testo, pa pospite suvim grožđem. Preklopite testo, pa kratko premesite da suvo grožđe lepo upadne u testo. Podelite na 8 jednakih delova. Oblikujte loptice i poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da testo nadođe još sat vremena.
Napravite pastu
U posudu stavite brašno, pa postepeno sipajte vodu. Mešajte dok ne dobijete ređu smesu. Sipajte u kesu za zamrzivač, pa istisnite u obliku krsta na lepinji.
Pecite lepinje
Pecite lepinje u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Vruće lepinje premažite istopljenim puterom.
Pročitajte i ovo: Uskršnja pletenica
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem