Lepinju sa krstom katolički vernici tradicionalno pripremaju na Veliki petak kada je i jedu. Ona označava kraj sezone Velikog posta, a svaki sastojak i simbol koji se dodaje u/na lepinju ima drugačije značenje. Krst predstavlja Isusovo raspeće, začni koji se nalaze u testu simbolizuju začine korišćenje za balzamovanje, a narandžina kora dočarava gorčinu njegovog vremena na krstu. U lepinju se obično dodaje i suvo grožđe, a mi vam donosimo sjajan recept. Možete da je pripremite na ovaj način, a možete da dodate i rendanu narandžinu koru. 

Sastojci:

  • 350 g brašna 
  • 60 g šećera
  • 150 ml mleka 
  • 2 kašičice suvog kvasca 
  • 1 jaje 
  • 50 g neslanog putera
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 60 g suvog grožđa
  • Još: 
  • 50 g brašna 
  • voda 

Recept za uskršnje lepinje:

10:06
Korak 1

Umesite testo 

U posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer, pa dobro promešajte. Pokrijte i ostavite da se aktivira. U aktivirani kvasac dodajte puter sobne temperature, jaje i sipajte vanilu. Dobro sjedinite sastojke. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite testo. Odložite testo u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe sat vremena. 

10:09
Korak 2

Dodajte suvo grožđe

Razvucite testo, pa pospite suvim grožđem. Preklopite testo, pa kratko premesite da suvo grožđe lepo upadne u testo. Podelite na 8 jednakih delova. Oblikujte loptice i poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte i ostavite da testo nadođe još sat vremena. 

10:09
Korak 3

Napravite pastu 

U posudu stavite brašno, pa postepeno sipajte vodu. Mešajte dok ne dobijete ređu smesu. Sipajte u kesu za zamrzivač, pa istisnite u obliku krsta na lepinji. 

10:30
Korak 4

Pecite lepinje

Pecite lepinje u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Vruće lepinje premažite istopljenim puterom.

Pročitajte i ovo: Uskršnja pletenica

BONUS VIDEO: 

(StvarUkusa/S.B.)