Napravite ove lepinjice i zasladite vašu uskršnju trpezu.

Sastojci:

Za lepinje:

  • 300 ml punomasnog mleka, plus 2 kašike više
  • 50 g putera
  • 500 g brašna jakog hleba
  • 1 kašika soli
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 jaje, umućeno
  • 75 g suvog grožđa
  • 50 g kandiranog voća, iseckanog
  • 1 kora od pomorandže
  • 1 jabuka (oguljena, oljuštena i sitno seckana)
  • 1 kašika mlevenog cimeta

Za krst:

  • 75 g brašna

Za glazuru:

  • 3 kašike džema od kajsije

Priprema:

Stavite mleko da prokuva, pa sklonite sa vatre i dodajte puter. Ostavite da se ohladi. U veću posudu sipajte brašno, so, šećer u prahu i kvasac. Napravite rupu u sredini i tu sipajte smesu mleka i putera, pa dodajte umućeno jaje. Varjačom sve promešajte, pa rukama umesite testo dok ne postane lepljivo. Zatim na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo i mesite sve dok ne postane glatko i elastično. Vratite testo u blago nauljenu posudu i prekrijte folijom ili krpom, pa ostavite na toplom mestu nekih sat vremena da se digne. Posle tog vremena dok je testo u posudi dodajte suvo grožđe, kandirano voće, koru od pomorandže, sitno seckanu jabuku i mleveni cimet. Uvaljajte ga u testo pazeći da je sve dobro raspoređeno. Ostavite da odstoji još sat vremena ili dok se ne udvostruči i ponovo prekrijte da testo ne dobije koricu. Podelite testo na 15 jednakih delova (oko 75 g po komadu). Svaku lopticu razaljajte u glatku kuglu na blago pobrašnjenoj radnoj površini. Stavite na jedan ili dva pleha (u zavisnosti koliki su) obložena papirom za pečenje. Ostavite dovoljno prostora između. Opet pokrijte i ostavite još sat vremena da stoje.

Zagrejte rernu na 220°C. Zatim pomešajte 75 g brašna sa oko 5 kašika vode kako biste napravili smesu za krst. Ta smesa treba da bude gusta. Stavite smesu u fišek za ukrašavanje sa malim otvorom. Napravite krst na svakoj lepinji. Pecite 20 minuta na srednjoj rešetki rerne dok ne dobijete zlatno braon boju.

Lagano zagrejte 3 kašike marmelade od kajsije da se rastopi, a zatim prosejte da biste uklonili grudvice. Dok je džem još uvek topao, premažite vrh toplih lepinja i ostavite da se ohladi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs