Napravite ove lepinjice i zasladite vašu uskršnju trpezu.
Sastojci:
Za lepinje:
- 300 ml punomasnog mleka, plus 2 kašike više
- 50 g putera
- 500 g brašna jakog hleba
- 1 kašika soli
- 75 g šećera u prahu
- 1 kašika suncokretovog ulja
- 7 g suvog kvasca
- 1 jaje, umućeno
- 75 g suvog grožđa
- 50 g kandiranog voća, iseckanog
- 1 kora od pomorandže
- 1 jabuka (oguljena, oljuštena i sitno seckana)
- 1 kašika mlevenog cimeta
Za krst:
- 75 g brašna
Za glazuru:
- 3 kašike džema od kajsije
Priprema:
Stavite mleko da prokuva, pa sklonite sa vatre i dodajte puter. Ostavite da se ohladi. U veću posudu sipajte brašno, so, šećer u prahu i kvasac. Napravite rupu u sredini i tu sipajte smesu mleka i putera, pa dodajte umućeno jaje. Varjačom sve promešajte, pa rukama umesite testo dok ne postane lepljivo. Zatim na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo i mesite sve dok ne postane glatko i elastično. Vratite testo u blago nauljenu posudu i prekrijte folijom ili krpom, pa ostavite na toplom mestu nekih sat vremena da se digne. Posle tog vremena dok je testo u posudi dodajte suvo grožđe, kandirano voće, koru od pomorandže, sitno seckanu jabuku i mleveni cimet. Uvaljajte ga u testo pazeći da je sve dobro raspoređeno. Ostavite da odstoji još sat vremena ili dok se ne udvostruči i ponovo prekrijte da testo ne dobije koricu. Podelite testo na 15 jednakih delova (oko 75 g po komadu). Svaku lopticu razaljajte u glatku kuglu na blago pobrašnjenoj radnoj površini. Stavite na jedan ili dva pleha (u zavisnosti koliki su) obložena papirom za pečenje. Ostavite dovoljno prostora između. Opet pokrijte i ostavite još sat vremena da stoje.
Zagrejte rernu na 220°C. Zatim pomešajte 75 g brašna sa oko 5 kašika vode kako biste napravili smesu za krst. Ta smesa treba da bude gusta. Stavite smesu u fišek za ukrašavanje sa malim otvorom. Napravite krst na svakoj lepinji. Pecite 20 minuta na srednjoj rešetki rerne dok ne dobijete zlatno braon boju.
Lagano zagrejte 3 kašike marmelade od kajsije da se rastopi, a zatim prosejte da biste uklonili grudvice. Dok je džem još uvek topao, premažite vrh toplih lepinja i ostavite da se ohladi.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem