Farbanje jaja lukovinom je tradicionalan način ukrašvanja. Svake godine se čuvarkuća farba lukovinom, a ako volite prirodan način farbanja predlažemo vam da isprobate i jevrejsku tehniku. Oni isto farbaju jaja lukovinom, ali njihova tajna je u začinima. Jevreji u šerpu dodaju raznovrsne začine koji ne samo da će ofarbati jaja, već će im dati i pikantan ukus. Predlažemo da isprobate ovu tehniku jer ćete se oduševiti.
- lukovina
- 200 ml ulja
- 200 ml sirćeta
- 5 čenova belog luka
- biber u zrnu
- so
- lovorov list
- mleveni korijander
- mleveni kardamon
- mleveni kim
- tucana paprika
Jevrejski recept za farbanje jaja lukovinom:
Pripremite sastojke
U šerpu na dno poređajte lukovinu, pa stavite jaja. Zatim sipajte malo ulja i sirćeta, posolite (2-3 kašike), pobiberite, pospite korijander, kardamon, kim i tucanu papriku. Stavite lovorov list i čen belog luka. Zatim ide još jedan sloj lukovine, jaja, začina... i tako ređajte dok sve ne utrošite. Poslednji sloj treba da bude lukovina. Sipajte hladnu vodu tako da lukovina ogrezne i ostavite da ostoji celu noć tako.
Kuvajte jaja u lukovini
Sutradan kuvajte jaja dok ne krenu da ključaju, pa smanjite temperaturu, pokrijte i kuvajte još nekih 18 sati. Sklonite sa šporeta, pa ostavite još jednu noć u šerpi da se jaja ohlade.
Premažite uljem
Izvadite jaja iz lukovine, pa na vatu sipajte ulje i premažite ofarbana jaja.
Pročitajte i ovo: Ofarbajte jaja bojom za kolače
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus