Farbanje jaja lukovinom je tradicionalan način ukrašvanja. Svake godine se čuvarkuća farba lukovinom, a ako volite prirodan način farbanja predlažemo vam da isprobate i jevrejsku tehniku. Oni isto farbaju jaja lukovinom, ali njihova tajna je u začinima. Jevreji u šerpu dodaju raznovrsne začine koji ne samo da će ofarbati jaja, već će im dati i pikantan ukus. Predlažemo da isprobate ovu tehniku jer ćete se oduševiti. 

  • lukovina
  • 200 ml ulja 
  • 200 ml sirćeta 
  • 5 čenova belog luka
  • biber u zrnu 
  • so
  • lovorov list
  • mleveni korijander 
  • mleveni kardamon 
  • mleveni kim
  • tucana paprika

Jevrejski recept za farbanje jaja lukovinom:

16:23
Korak 1

Pripremite sastojke 

U šerpu na dno poređajte lukovinu, pa stavite jaja. Zatim sipajte malo ulja i sirćeta, posolite (2-3 kašike), pobiberite, pospite korijander, kardamon, kim i tucanu papriku. Stavite lovorov list i čen belog luka. Zatim ide još jedan sloj lukovine, jaja, začina... i tako ređajte dok sve ne utrošite. Poslednji sloj treba da bude lukovina. Sipajte hladnu vodu tako da lukovina ogrezne i ostavite da ostoji celu noć tako. 

16:23
Korak 2

Kuvajte jaja u lukovini 

Sutradan kuvajte jaja dok ne krenu da ključaju, pa smanjite temperaturu, pokrijte i kuvajte još nekih 18 sati. Sklonite sa šporeta, pa ostavite još jednu noć u šerpi da se jaja ohlade. 

16:23
Korak 3

Premažite uljem 

Izvadite jaja iz lukovine, pa na vatu sipajte ulje i premažite ofarbana jaja. 

Pročitajte i ovo: Ofarbajte jaja bojom za kolače

BONUS VIDEO: 

TikTok/ easycooking52 Ofarbajte jaja za Uskrs krep papirom

(StvarUkusa/S.B.)