Uskrs označava prekid strogog posta i na taj dan se poslužuju razne đakonije i to od jutra do večeri. Svi znamo da je jagnjetina tradicionalna za ručak, ali može da se služi i svinjetina ili piletina. A ako želite dan da započnete specijalitetima koji su popularni u celom svetu onda je naš predlog da napravite pletenicu.Vrlo je jednostavna za pripremu, a od vašeg ukusa zavisi da li ćete je pripremiti u obliku venčića ili baš kao pletenicu. Nema ništa lepše nego kada za doručak poslužite domaće pecivo koje ne samo da je ukusno, nego i prelepo izgleda. 

  • Sastojci:
  • 700 g brašna 
  • 300 ml mleka 
  • 20 g kvasca 
  • 100 g putera 
  • 1 jaje 
  • 1 kašičica soli 
  • 1 kašičica šećera 
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje 
  • susam

Priprema:
U činiji izdrobite kvasac i pomešajte sa šećerom, pa malo promešajte. Sipajte toplo mleko i opet sjedinite. Zatim ostavite da se aktivira. Zatim dodajte jaje i istopljeni puter, pa promešajte. Sipajte prosejano brašno i so. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite pola sata da nadođe. Premesite na pobrašnjenoj površini, pa podelite na 6 jednakih delova. Uzmite 3 dela i od svakog dela oblikujte tanak valjak (kao zmijicu). Poređajte testo jedno pored drugog i spojite vrhove. Zatim ispletite pletenicu i opet spojite krajeve. Tako uradite i sa druga 3 dela. Stavite pletenice u pleh obložen pek papirom i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji nekih 15 minuta. Premažite pletenicu jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

Napomena: Ako želite slatku verziju u testo dodajte malo začina kao što su cimet, anis, vanila, muskatni oraščić...

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE