Bliži se najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, a ako želite da obogatite vašu prazničnu trpezu predlažemo vam venčiće od testa.U šupljini svakog venčića se nalazi uskršnje jaje, pa je ovo pecivo idealan predlog za doručak. Ne samo što lepo izgleda, pecivo je i mekano, a ne zahteva puno truda i vremena da se napravi. 

  • Sastojci:
  • 20 g svežeg kvasca
  • 70 g margarina
  • 250 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 600 g brašna
  • 1 žumance

Priprema:

Pomešajte toplo mleko i vodu, pa dodajte izmrvljeni kvasac i šećer. Ostavite da se aktivira 10 minuta, pa dodajte istopljeni margarin, kao i pola količine prosejanog brašna i soli. Promešajte, pa dodajte ostatak prosejanog brašna i umesite testo. Pokrijte i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Podelite testo na 6 jednakih delova. Svaki deo rolajte da dobijete oblik valjka, debljine oko 2 cm. Savijte valjak na pola (da dobijete potkovicu). Upletite pletenicu i spojite krajeve da dobijete krug. Stavite večnčiće od testa u pleh obložen pek papirom, pa premažite svaki umućenim žumancetom. U sredinu venčića stavite izgužvanu aluminijumsku foliju kako se rupa ne bi zatvorila. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. U ohlađene venčiće stavite uskršnje jaje u sredinu (umesto folije). 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE