Ako želite da vaša uskršnja jaja izgledaju besprekorno sa minimalno uloženog truda, onda isprobajte bojenje na pari. Ova metoda je baš jednostavna, ali bitno je da jaja budu ranije skuvana, kako bi se pre ukrašvanja dobro ohladila. Boje će se razlivati i napraviće se savršena šara, a kombinacija zavisi od vašeg ukusa. Takođe, možete da probate i priradan način farbanja jaja, kao i pomoću pene, ali i folijom ili krep papriom...
- Sastojci:
- jaja
- kesice sa bojom
- sirće
Priprema:
Jaja skuvajte ujutru ako planirate da ih farbate uveče, ili dan ranije. Jaja ne moraju da budu skorz kuvana, jer će se i kasnije kuvati na pari. Uzmite kesice sa bojom, najbolje zelenu, plavu, crvenu i ljubičastu, jer se najbolje vide i daju najlepše šare. Sirće sipajte u neku čašu, pa umočite jaja. Poređajte ih na cediljku. Duboku šerpu napunite vodom i preko stavite cediljku, ali vodite računa da voda ne dodiruje jaja. Uključite šporet i kada voda krene da se zagreva uzmite željenu boju i poprskajte jaja ili jaje. Tako radite dok ne utrošite sve boje. Vodite računa da nanesete boje dok jaja još nisu vruća, jer će prah sa bojom samo skliznuti. Takođe, ako primetite da je para potpuno osušila jaja, još malo ih isprskajte sirćetom, jer ako je suvo slabo prima boju. Kad ste sipali sve boje, opet poprskajte jaja, ali nemojte da preterujete, jer previše sirćeta može da skine svu boju. Poklopite i posle 15-20 minuta para će razliti boju po jajima. Gotova jaja sklonite sa šporeta, pa isperite pod mlazom vode. Premažite ih uljem za dodatni sjaj.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus