Slatki hleb u obliku saća se pravi mocarelom i krem sirom, a preliva se slatkim sirupom od meda, šećera i narandže. Možda ćete želeti da napraivite i zdrav hleb ukusan kao kolač. Evo kako da napravite slatki hleb u obliku saća!

Sastojci:

  • 400 ml punomasnog mleka, plus 2 kašike
  • 14 g brzog sušenog kvasca
  • 650 g običnog brašna
  • 120 g šećera
  • 2 srednja jajeta
  • 200 g mocarele
  • 200 g krem sira
  • Susam za posipanje
  • Pahuljice morske soli za posipanje

Za sirup:

  • 200 g šećera
  • 2 kašike meda
  • Sok od ½ narandže
  • 2 kašike kardamona

Recept za sladak hleb

16:40
Korak 1

Napravite sirup i testo

Za slatki hleb, da biste napravili sirup, stavite sve sastojke poput meda i soka od narandže u šerpu sa 170 ml vode. Stavite na jaku vatru i dovedite do ključanja. Kuvajte tačno 10 minuta, pa sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi. Nemojte mešati sirup dok ključa i proverite da li je potpuno ohlađen pre nego što ga upotrebite. Sipajte 400 ml mleka u činiju, umešajte kvasac i ostavite 5 minuta. Stavite brašno, šećer i jaja u činiju. Sipajte smesu sa kvasnim mlekom, pa miksirajte 10-12 minuta na srednjoj brzini. Pokrijte posudu vlažnom krpom i ostavite da se diže 1½ sata ili dok se otprilike ne udvostruči.

16:44
Korak 2

Napravite kuglice

Testo podelite na 20 jednakih delova i oblikujte loptice. Uzmite prvu lopticu i pritisnite je ravno, a zatim u sredinu stavite malo parče mocarele i malo krem sira – upotrebite otprilike 10 g svake. Stavite ostatak testa oko sira da ga obložite, spojite ivice da se zapečate, a zatim umotajte u kuglu i lagano poravnajte. Ponovite sa ostatkom loptica od testa i sira.

16:44
Korak 3

Pecite hleb

Pleh obložite papirom za pečenje i na njega stavite kuglice, ređajući ih po mogućnosti u obliku saća. Ostavite malo prostora između svake loptice kako bi imale prostora za širenje dok se dižu. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže 30-45 minuta. Zagrejte rernu na 180°C. Premažite hleb sa preostale 2 kašike mleka i pospite susamom. Pecite 20-25 minuta do zlatne boje. Čim izađu iz rerne, sve prelijte ohlađenim sirupom. Provući će se u testo. Pospite malo pahuljica morske soli i ostavite da se ohladi 10 minuta pre nego što iskidate i podelite. Uživajte u slatkom hlebu!

Pročitajte kako da npravite NAJSOČNIJI HLEB OD TIKVICA

BONUS VIDEO

Nan - indijski hleb Instagram/turkuazkitchen

StvarUkusa/L.S.