Hleb sa čia semenkama je bogat vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i drugim hranjivim sastojcima. Možete da ga jedete uz omiljeni namaz, kao što je humus, puter od orašastih plodova ili krem sir. Uživajte u zdravom i ukusnom hlebu!
- Sastojci:
- 2 šolje integralnog pšeničnog brašna
- 1/2 šolje ovsenih pahuljica
- 1/4 šolje čia semenki
- 1/4 šolje suncokretovih semenki
- 1/4 šolje lanenih semenki
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 1/4 šolje mleka
- 2 kašike meda ili javorovog sirupa
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremite pleh za hleb tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga blago namazati maslinovim uljem. U većoj činiji, pomešajte integralno pšenično brašno, ovsene pahuljice, čia semenke, suncokretove semenke, lanene semenke, so i prašak za pecivo. U drugoj činiji, sjedinite mleko, med (ili javorov sirup) i maslinovo ulje. Polako dodajte mokre sastojke u suve sastojke i mešajte dok se ne sjedine. Smesa će biti gusta, ali se trudite da se sve dobro pomeša. Prebacite smesu za hleb u pripremljen pleh za pečenje i ravnomerno je rasporedite.
Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu i pecite hleb 40-45 minuta, ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju i kad ga probode čačkalicom, testo se ne lepi za nju. Kad je hleb pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što ga izvadite iz pleha i isečete.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom