Ako želite zdravu verziju hleba, integralni hleb koji sami možete da napravite je savršena opicja za vas. Možda ćete želeti da napravite domaći hleb sa sodom bikarbonom iz kese za pečenje. A evo kako da napravite hleb od integralnog brašna!
Sastojci:
- 250 g integralnog pšeničnog brašna
- 250 g oštrog belog brašna, plus dodatak za posipanje
- 330-350 ml mlake vode
- 4 g instant kvasca
- 10 g morske soli
- 1 kašika meda ili smeđeg šećera
- Ulje za premazivanje
Recept za domaći hleb od integralnog brašna
Ostavite testo da prenoći
Za domaći hleb od integralnog brašna noć pre nego što napravite hleb, pomešajte integralno brašno, belo brašno i vodu u činiji dok ne dobijete grubo, čupavo testo. Pokrijte čistom krpom i ostavite negde na toplom oko 12 sati. Možete preskočiti ovaj korak ako nemate vremena.
Dodajte kvasac
Sledećeg dana u testo dodajte kvasac, so i med. Koristite nastavak za testo i mesite ga oko 6 minuta dok ne postane glatko i elastično. Prebacite u lagano nauljenu posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko 1 sat ili dok se ne udvostruči. Testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Oblikujte ga u loptu. Testo stavite na papir za pečenje, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 45 minuta.
Zagrejte rernu
U međuvremenu, zagrejte rernu na 250°C. Pažljivo prebacite veknu u tepsiju i nekoliko puta zasecite vrh oštrim nožem. Pokrijte poklopcem i pecite 20 minuta. Skinite poklopac i smanjite temperaturu na 220°C. Pecite još 10-15 minuta, u zavisnosti od toga koliko reš hleb volite. Ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja. Uživajte u domaćem integralnom hlebu.
Pročitajte i kako se pravi DOMAĆI HLEB OD 4 SASTOJKA: Testo se ne mesi, korica je hrskava, a sredina mekana
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem