Domaći hlebsa sodom bikarbonom će savršeno da se slaže uz feta sir i malo morske soli, ali naravno možete da ga jedete u bilo kojoj drugoj varijanti. Dobićete savršen vazdušast hleb, sa hrskavom koricom! Možda ćete želeti da napravite i lagani somun bez kvasca. Domaći hleb se pravi sa sodom bikarbonom za kuvanje, i evo kako ide postupak!

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • kašičica soli
  • 300 ml gazirane voda
  • 3 kaške ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone

Recept za domaći hleb sa sodom bikarbonom

15:29
Korak 1

Prosejte bašno

Za domaći hleb sa sodom bikarbonom u činiju prosejati oko 400 g brašna. Dodajte prašak za pecivo i so i promešajte, pa napravite udubljenje. Dodajte gaziranu vodu, ulje, šećer i sodu, i kašiku jabukovog sirćeta.

15:33
Korak 2

Mesite testo

Počnite da mesite prvo kašikom dok se ne formira loptica testa, a zatim umesite na radnoj površini sa preostalim brašnom.

15:33
Korak 3

Stavite testo u frižider

Formirajte testo za hleb u kuglu, podmažite uljem, stavite u posudu i pokrijte folijom. Stavite posudu sa testom u frižider na najmanje sat vremena. Testo treba da bude dobro ohlađeno.

15:33
Korak 4

Stavite testo u kesu za pečenje i pecite

Nakon ovog vremena oštrim nožem napravite duboki rez u obliku krsta i stavite testo u kesu za pečenje i zavežite. Stavite da se peče u rernu zagrejanu na 220 stepeni, pokrivenu folijom, 20 minuta, pa skinite foliju, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 25 minuta, dok lepo ne porumeni.

15:34
Korak 5

Isecite kesu

Zatim izvadite hleb iz rerne, odmah isecite kesu (pažljivo da ne bi izgorela od pare), stavite hleb na rešetku, pokrijte pamučnim peškirom i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Rezultat je veoma prozračan soda hleb sa mekom pulpom i hrskavom, hrskavom koricom. Uživajte u domaćem hlebu sa sodom bikarbonom!

Pročitajte recept za domaćinski hleb punjen sirom i šunkom

BONUS VIDEO

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

StvarUkusa/L.S.