Domaći hlebsa sodom bikarbonom će savršeno da se slaže uz feta sir i malo morske soli, ali naravno možete da ga jedete u bilo kojoj drugoj varijanti. Dobićete savršen vazdušast hleb, sa hrskavom koricom! Možda ćete želeti da napravite i lagani somun bez kvasca. Domaći hleb se pravi sa sodom bikarbonom za kuvanje, i evo kako ide postupak!
Sastojci:
- 500 g brašna
- 10 g praška za pecivo
- kašičica soli
- 300 ml gazirane voda
- 3 kaške ulja
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
Recept za domaći hleb sa sodom bikarbonom
Prosejte bašno
Za domaći hleb sa sodom bikarbonom u činiju prosejati oko 400 g brašna. Dodajte prašak za pecivo i so i promešajte, pa napravite udubljenje. Dodajte gaziranu vodu, ulje, šećer i sodu, i kašiku jabukovog sirćeta.
Mesite testo
Počnite da mesite prvo kašikom dok se ne formira loptica testa, a zatim umesite na radnoj površini sa preostalim brašnom.
Stavite testo u frižider
Formirajte testo za hleb u kuglu, podmažite uljem, stavite u posudu i pokrijte folijom. Stavite posudu sa testom u frižider na najmanje sat vremena. Testo treba da bude dobro ohlađeno.
Stavite testo u kesu za pečenje i pecite
Nakon ovog vremena oštrim nožem napravite duboki rez u obliku krsta i stavite testo u kesu za pečenje i zavežite. Stavite da se peče u rernu zagrejanu na 220 stepeni, pokrivenu folijom, 20 minuta, pa skinite foliju, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 25 minuta, dok lepo ne porumeni.
Isecite kesu
Zatim izvadite hleb iz rerne, odmah isecite kesu (pažljivo da ne bi izgorela od pare), stavite hleb na rešetku, pokrijte pamučnim peškirom i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Rezultat je veoma prozračan soda hleb sa mekom pulpom i hrskavom, hrskavom koricom. Uživajte u domaćem hlebu sa sodom bikarbonom!
Pročitajte recept za domaćinski hleb punjen sirom i šunkom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem