Pita od krompira u lisnatom testu je vrlo povoljna opcija za obrok. Puna je krompira i šunke i začinjena lukom i jabukom. Možda ćete želeti da isprobate i jedinstvenu pitu sa belom repom i kobasicom. Za pitu od krompira ključan je krompir i naravno lisnato testo, a šunku uzmite po svom izboru. Evo kako da napravite pitu od krompira u lisnatom testu!
Sastojci:
- 20 g neslanog putera, plus dodatno za podmazivanje
- 1 kocka za supu za bujon
- 750 g krompira
- 1 kašika ulja
- 300 g šunke, grubo iseckane
- 2 velika luka, sitno narezana
- 1 čen belog luka, sitno isečen
- 1 velika jabuka
- 1 kašičica sušenog origana
- 1½ kašike običnog brašna
- 1 srednje jaje, lagano umućeno
- 320 g listova lisnatog testa
Recept za pitu od krompira u lisnatom testu
Prokuvajte krompir
Za pitu od krompira u lisnatom testu prvo posudu za pečenje premažite maslacem i zagrejte rernu na 180°C. Sipajte bujon u veliki tiganj. Krompir oljuštite i isecite na kriške, dodajući ih u bujon. Kada završite, bujon bi trebalo skoro da pokrije krompir. Pustite da provri i kuvajte 8-10 minuta dok ne omekša. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.
Propržite kratko šunku
U međuvremenu stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte malo ulja. Kratko propržite šunku, a zatim je prebacite u činiju. Zagrejte 1 kašiku ulja i 1 kašiku putera u istom tiganju i pržite luk oko 10 minuta, ili dok ne omekša i ne porumeni. Dodajte malo vode ako počnu da se lepe. Dodajte beli luk, pržite još nekoliko minuta, pa skinite tiganj sa ringle.
Pomešajte ostale sastojke i propržite
Jabuku oljuštite, iseckajte na četvrtine i sitno iseckajte, a zatim umešajte u luk. Dodajte origano, pa vratite tiganj na srednju vatru i pržite 3 minuta, redovno mešajući. Dodajte brašno, pržite još minut, a zatim začinite solju i biberom. Ređajte sastojke u tepsiju u koju ste na dno stavili jedan deo lisnatog testa, tako što ćete kašikom da stavite polovinu mešavine luka, ravnomerno je rasporedite po podlozi tepsije. Prebacite polovinu krompira iz šerpe i poređajte ih po vrhu, a zatim ravnomerno rasporedite šunku. Ponovite sa preostalom mešavinom luka, krompira i šunke, pa prelijte bujonom koji je ostao u šerpi.
Prekrijte lisnatim testom i pecite
Rubove tepsije premažite jajetom, a zatim prekrijte lisnatim testom i lagano ga pritisnite uz rub tepsije. Odrežite višak, premažite vrh jajetom i isecite 2 mala proreza u sredini. Pecite 30-35 minuta dok se ne naduva i ne porumeni. Uživajte u piti od krompira u lisnatom testu!
Pročitajte najbolji recept za slanu šuster pitu sa šunkom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno