Pita sa belom repom i kobasicom je iznenađujuće ukusna, aromatična gurmanska. Ova gusta, bogata pita sadrži više vrsta luka i sira, uz mešavinu ugljenih hidrata sadržanih u pecivu i krompiru. Možda ćete želeti da isprobate i najbolji recept za slanu šuster pitu sa šunkom. U piti sa belom repom i kobasicom, bela repa i kelj daju svežinu, dok kobasica unosi gurmasnku notu. Evo kako se pravi jedinstvena pita sa belom repom i kobasicom!
Sastojci:
- 800 g brašna, plus dodatak za prašinu
- 1 kašičica semena komorača
- 1 kašičica semena lana
- 350 g neslanog putera, ohlađenog i iseckanog
- 2 srednja jajeta, umućena
Za punjenje
- 50 g neslanog putera
- 2 glavice luka, sitno iseckane
- 400g bele repe
- 700 g krompira
- 200 g kelja
- ½ vezice majčine dušice, ubranih listova
- 4 bela luka, sitno iseckana
- 100 g mladog luka, isečenog na kockice
- 75 g čedara, krupno narendanog
- 75 g mocarele, krupno narendane
- 300 ml pavlake za kuvanje
- 200 g kačkavalja
- 150 g kobasice isečene na kockice
Recept za pitu sa belom repom i kobasicom
Napravite testo
Za pitu sa belom repom i kobasicom, počnite sa pravljenjem peciva. U posudu za mešanje stavite brašno, semenke komorača, semenke lana i veliki prstohvat soli, a zatim utrljajte puter dok ne bude poput krupnih prezli. Umešajte veći deo jaja (ostavite malo da kasnije premažite testo), a zatim dodajte hladnu vodu 1 kašiku po kašiku (ne više od 3 kašike) dok se ne sjedini u čvrsto testo. Zamotajte i ohladite najmanje 30 minuta.
Napravite fil
Dok pecivo odmara, napravite fil. Rastopite 50 g putera u srednjem tiganju na laganoj-srednjoj vatri i dodajte luk. Kuvajte polako, redovno mešajući, dok se potpuno ne razbije u lepljivu smeđu mešavinu (oko 30 minuta).
Kuvajte repu i krompir
U međuvremenu oljuštite repu i isecite na kriške, prebacujući ih u tiganj dok radite. Prelijte sa dosta ključale vode i stavite na jaku vatru, pa ostavite da provri dok ogulite i isečete krompir na istu debljinu. Dodajte krompir u tiganj sa repom i kuvajte oboje još 5 minuta. Ocedite i ostavite da se ohlade. U isti tiganj stavite kelj kratko na jakoj vatri, a zatim ocedite.
Dodajte ostale sastojke u fil
Kada se luk karamelizuje, umešajte majčinu dušicu, lukove, sir da dobijete gustu pastu, a zatim sklonite sa vatre i umešajte pavlaku za kuvanje da se dobije sos. Ostavite da se potpuno ohladi. Dve trećine testa razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na oko 6 mm debljine i njime obložite kalup za torte, ostavljajući oko 2 cm iznad. Stavite pleh u frižider dok se svi filovi ne ohlade na sobnoj temperaturi.
Počnite da pravite pitu.
Počnite sa polovinom kriški krompira, namažite sa četvrtinom sosa, zatim dodajte kelj, polovinu bele repe i sličnu količinu sosa. Isecite ili iseckajte kačkavalj na male komade i posipajte ih, a zatim nastavite sa ostatkom krompira i polovinom preostalog sosa. Pospite kobasicom, pa završite sa ostatkom bele repe (i još crnog bibera) i preostalim sosom. Ne brinite ako je fil malo veći od pleha - u rerni će se stisnuti i skupiti.
Napravite poklopac za pitu od testa
Razvaljajte preostalo testo da formirate poklopac, stavite ga na vrh pite, a zatim savijte poklopac i strane da se zapeče. Odrežite višak, probušite nožem rupu u sredini poklopca od testa, a zatim obilno premažite veći deo preostalog jajeta. Stavite pitu u frižider i zagrejte rernu na 180°C.
Pecite pitu
Kada se rerna zagreje, pitu premažite preostalim jajetom. Pecite 1 sat 15 minuta dok ne porumeni. Ostavite da se hladi u plehu 10 minuta pre nego što ga izvadite, a zatim sačekajte još 10 minuta pre rezanja. Uživajte u piti sa belom repom i kobasicom!
Pročitajte pita sa patlidžanom i sirom od gotovih kora
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno