Nekada su domaćice razvijale testo i pravile domaće kore, ali sa pojavom gotovih, svako može da se upusti u pravljenje pita. Najčešće se jedu sa sirom i mesom, a tokom posta popularne su krompiruša ili sa pečrukama i prazilukom. Ako volite pite, ali volite i da eksperimentišete sa hranom, donosimo vam sjajan recept za pitu. Napravite je sa patlidžanom, nadevom od paradajza i sirom. Jako je ukusna, a super je i kao predjelo za Svetog Jovana.
Sastojci:
- 12 kora
- 2 patlidžana
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 3 paradajza
- 150 g tvrdog sira
- 50 ml ulja
- 50 ml mleka
- peršun
Recept za pitu sa patlidžanom i sirom:
Pripremite povrće
Patlidžan isecite na kolutove, pa posolite i ostavite da odstoji 20 minuta. Ubrusom uklonite višak vode, pa poređajte patlidžan na pleh obložen pek papirom. Posolite i pobiberite, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-25 minuta. Na ulju propržite iseckan crni i beli luk. Kada malo omekša, dodajte isečen paradajz. Posolite, pobiberite, pospite crvenom paprikom. Lepo promešajte i kuvajte dok povrće lepo ne omekša. Kada i paradajz omekša lepo, pospite seckanim peršunom i lepo promešajte.
Ređajte pitu
Pomešajte mleko i ulje i lepo sjedinite. Pleh obložite pek papironm, pa poređajte 2 kore da lepo pokriju dno. Preko stavite još dve kore i premažite smesom od ulja i mleka. Poređajte pečeni patlidžan, a preko i nadev sa paradajzom, pa rendani sir. Na isti način stavite još 4 kore, pa premažite smesom od ulja i mleka. Poređajte patlidžan, nadev od paradajza, a onda i rednani sir. Preko poređajte još 4 kore, a onda ih premažite smesom od ulja i mleka. Savijte višak kora na unutra, pa opet premažite uljem i mlekom.
Pecite pitu
Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.
Pročitajte i ovo:
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus