Nekada su domaćice razvijale testo i pravile domaće kore, ali sa pojavom gotovih, svako može da se upusti u pravljenje pita. Najčešće se jedu sa sirom i mesom, a tokom posta popularne su krompiruša ili sa pečrukama i prazilukom. Ako volite pite, ali volite i da eksperimentišete sa hranom, donosimo vam sjajan recept za pitu. Napravite je sa patlidžanom, nadevom od paradajza i sirom. Jako je ukusna, a super je i kao predjelo za Svetog Jovana.

Sastojci:

  • 12 kora
  • 2 patlidžana
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 3 paradajza
  • 150 g tvrdog sira 
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mleka 
  • peršun

Recept za pitu sa patlidžanom i sirom:

9:18
Korak 1

Pripremite povrće 

Patlidžan isecite na kolutove, pa posolite i ostavite da odstoji 20 minuta. Ubrusom uklonite višak vode, pa poređajte patlidžan na pleh obložen pek papirom. Posolite i pobiberite, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-25 minuta. Na ulju propržite iseckan crni i beli luk. Kada malo omekša, dodajte isečen paradajz. Posolite, pobiberite, pospite crvenom paprikom. Lepo promešajte i kuvajte dok povrće lepo ne omekša. Kada i paradajz omekša lepo, pospite seckanim peršunom i lepo promešajte. 

9:18
Korak 2

Ređajte pitu

Pomešajte mleko i ulje i lepo sjedinite. Pleh obložite pek papironm, pa poređajte 2 kore da lepo pokriju dno. Preko stavite još dve kore i premažite smesom od ulja i mleka. Poređajte pečeni patlidžan, a preko i nadev sa paradajzom, pa rendani sir. Na isti način stavite još 4 kore, pa premažite smesom od ulja i mleka. Poređajte patlidžan, nadev od paradajza, a onda i rednani sir. Preko poređajte još 4 kore, a onda ih premažite smesom od ulja i mleka. Savijte višak kora na unutra, pa opet premažite uljem i mlekom. 

9:18
Korak 3

Pecite pitu

Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. 

Pročitajte i ovo: 

BONUS VIDEO: 

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Instagram/gayanefood

(StvarUkusa/S.B.)