Ako pravite žurku za Novu godinu ili vam dolazi par bliskih prijatelja, pravo je vreme da iskažete svoje kulinarske sposobnosti. Ali, ako niste pri parama, a opet želite da napravite nešto ukusno i jeftino, mi vam donosimo sjajan recept. U pitanju je pita sa šunkom koja se pravi od jeftinih namirnica, a koja izlgleda prelepo. Ovo je super recept za sve štedljive domaćice koje žele da im svečani sto izgleda lepo, da hrana bude ukusna, ali da ne moraju da potroše puno para.
Sastojci:
- 3 kašike margarina
- 1/2 crnog luka
- 1/2 šargarepe
- 1/2 štapića celera
- 50 g brašna
- 350 ml bujona
- 50 ml pavlake za kuvanje
- 100 g šunke po izboru
- 1 kašičica ruzmarina
- 50 ml vode
- 100 g graška
- Za testo:
- 450 g brašna
- 1 kašičica soli
- 8 kašika margarina
- 100 ml vode
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašičica vode
Recept za pitu sa šunkom - super za štedljive domaćice:
Istopite margarin sa prstohvatom soli u šerpi, pa propržite sitno seckan crni luk. Kada on omekša dodajte sitno seckanu šargarepu i celer, pa nastavite da pržite i dok povrće ne omekša. Zatim dodajte brašno i dobro promešajte. Kad dobije zlatnu boju sipajte bujon i mešajte sve vreme dok se smesa ne zgusne. Zatim sipajte pavlaku za kuvanje, dodajte seckanu šunku, ruzmarin i začine po želji, pa promešajte. Sipajte vodu i ostavite da smesa provri. Zatim smanjite temepraturu i krčkajte još 10 minuta. Dodajte grašak i ako je potrebno još začina, pa promešajte. Kuvajte još par minuta, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohaladi. U šerpi pomešajte margarin i vodu, pa kada smesa proključa sipajte je u posudu sa brašnom i kašičicom soli. Mešajte dok se sastojci malo ne sjedine, pa umesite testo. Oblikujte loptu, pa malo spljoštite rukama. Ako je testo previše suvo poprskajte vodom i nastavite. Pospite testo brašnom, pa razvucite tanak krug i isecite na 4 trougla. Biće vam potrebne i četiri male posude. Uzmite jedno testo i isecite krug malo veći od otvora posude (taj krug će služiti kao poklopac). Ostatak testa spojite u jednu lopticu, razvucite i utisnite u posudu. Čvrsto pritisnite dno i ivice (ostavite malo da viri), pa napunite nadevom od šunke. Premažite ivice testa koje vire jajetom koje ste umutili sa vodom. Krug od testa takođe premažite jajetom, pa poklopite pitu (premazana strana treba da bude okrenuta ka nadevu). Lepo pritisnite, pa isecite višak testa. Viljuškom pritisnite ivicu, pa premažite jajetom vrh. Zasecite pitu u sredni, u obliku kruga. Na isti način napravite i preostale tri pite. Stavite na pleh na koji ste stavili foliju i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat vremena.
Pročitajte i ovo: Pita sa grizom i pavlakom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem