Slavsko predjelo je nešto na šta svi gosti odmah obrate pažnju. Približava se Sveti Nikola, a kako pada u toku Božićnog posta preporučljivo je da i slavska trpeza bude posna, pa se sve domaćice pitaju kakva predjela mogu da posluže. Ako ne želite da pravite ona standardna jela, kao što su posne pite sa krompirom, a opet želite da vaša trpeza izgleda lepo, mi vam predlažemo ovaj recept. U pitanju su slane loptice od povrća punjene ribom, a još jedna dobra stvar je što ćete uštedeti novac. Sastojci sa ovo posno predjelo nisu skupi, a ukus je odličan, pa je ovaj recept najbolji predlog za štedljive domaćice.
Sastojci:
- 200 g šargarepe
- 300 g cvekle
- 150 g sira
- 150 g fileta ribe po izboru
- 2 čena belog luka
- majonez
- mirođija
Recept za slavsko predjelo za Svetog Nikolu - super za štedljive domaćice:
Cveklu skuvajte, pa izrendajte. Šargarepu isto skuvajte, ali da ne bude skroz mekana. Izrendajte i šargarepu, a filet ribe ispržite i iseckajte na sitne kockice. U jednoj posudi pomešajte cveklu, 75 g rendanog sira, 3 kašike majoneza i mleveni beli luk. Sve dobro sjedinite, pa uzimite malo smese, oblikujte lopticu, pa rukama spljoštite i stavite malo ribe unutra. Ponovo oblikujte loptice. U drugoj posudi pomešajte šargarepu, 75 g rendanog sira, 3 kašike majoneza i mleveni beli luk. Oblikujte loptice punjene ribom na isti način kao sa prethodnom smesom. Poređajte na tacnu i stavite u frižider na 15 minuta. Odvojite nekoliko loptica i uvaljajte u rendani sir, a par možete u smesu sa začinima. Neke loptice ostavite kakve i jesu. Slavsko predjelo za Svetog Nikolu je spremno.
Pročitajte i ovo: 3 različita rolata od iste podloge
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus